Літо – пора відпусток, а ще – час спекотних днів. Коли показання термометра за вікном перевищують 30 градусів, в організмі відбуваються зміни: пульс і дихання частішають, посилюється потовиділення, мозку не вистачає кисню. Організм стрімко втрачає вологу, тому перше, чого хочеться в спеку, – пити.
Вода – найпростіший засіб заповнити дефіцит рідини, однак хочеться освіжитися чимось смачним. Будь ласка – на вибір прохолодні напої, які легко можна приготувати самим.
Освіжаючі напої в спеку
Головний компонент освіжаючих напоїв – чиста вода. Однак в поєднанні зі свіжими фруктами, ягодами, травами прісна рідина перетворюється в корисний і смачний продукт, який чудово втамовує спрагу, охолоджує і тонізує. Причому чим більше поту виганяється гарячої рідиною, тим менше відчувається спека.
Освіжаючі напої в спеку – 7 варіантів:
- лимонад;
- морс;
- холодний трав'яний або фруктовий чай;
- безалкогольний мохіто;
- фруктова вода: ананасно-м'ятна, малинова, лаймова, інші варіації на ваші вибір і смак;
- квас;
- смузі.
Прохолодні напої з натуральних інгредієнтів в літню спеку – не просто насолода, а й користь для здоров'я. Організм з рідиною отримує необхідні вітаміни, мікроелементи, поживні речовини.
Як зробити освіжаючий напій.
Розповімо найпростіший рецепт. Знадобляться два обов'язкових інгредієнта: чиста вода і фрукти, які є в холодильнику. Плоди, наприклад, апельсин, порізати на скибочки, придавити ложкою, щоб виділився сік. Фрукти скласти в ємність і залити водою. Охолодити напій і можна пити.
Зелений чай в спеку
На Сході кажуть: «Сьогодні спекотно, значить, потрібно випити побільше чаю». Звучить незвично, але жителі Середньої Азії знають: чай в спеку краще пити гарячим, а не холодним. Цьому є наукове пояснення: потрапляючи в організм, холодна рідина викликає звуження кровоносних судин шлунку, через що вода гірше всмоктується.
Гарячий чай, навпаки, розширює судини, потовиділення відбувається інтенсивніше. В результаті спрага вгамовується, швидше заповнється недолік рідини, організм охолоджується зсередини.
Азіати ділять чаї на два види: «гарячі» – чорні сорти, які зігрівають в морози, і «холодні» – слабкоферментовані чаї, що викликають охолоджуючий ефект. Ось чому зелений чай в спеку – найкращий засіб.
Як приготувати освіжаючий зелений чай:
- 1 чайну ложку заварки залити 200 мл води, нагрітої максимум до 80°С;
- почекати 3-5 секунд і злити воду;
- знову залити чай водою і настоювати 30 секунд;
- готовий напій налити в чашку.
Листовий зелений чай заварюють 3-5 разів і п'ють відразу, а не згодом. Недарма японці кажуть, що чай, який постояв добу, стає гірше оцту. Свіжий напій тонізує і охолоджує, але вже через 30 хвилин в приготованому чаї корисні речовини починають руйнуватися.
Освіжаючий чай – відмінний засіб, щоб втамувати спрагу в літню спеку.