Імбирний чай: зимова пряність в улюбленому напої

«Біле коріння», «Золотий воїн», «Корінь життя», або просто імбир, – у пошані на Сході настільки, що навіть у Корані згадується ця райська пряність.
Таке ставлення до рослини не випадкове: імбир запам’ятовується оригінальним смаком і благотворною дією на організм. Пекучу пряність додають до м’ясних страв та випічки, маринують і подають разом із суші. Смакує імбир і в напоях: чашка пряного чаю зігріє у мороз, захистить від застуди та збадьорить.


Напій з історією
Імбир – ровесник чаю, адже відомий людству вже 5000 років. Батьківщиною пряності вважається Індія, рослину із золотавим корінням вирощували в північних гірських провінціях. Сьогодні головні постачальники пряності – країни Південної Азії та Західної Африки, Індонезія, Китай. До речі, чай родом з Китаю, тому два цих продукти зустрілися не випадково. У Піднебесній імбирний чай називали «вогнем життя», що розігріває кров і наповнює тіло енергією.
.jpg)
До складу свіжого кореня входять:
- вітаміни А, В і С;
- ефірні масла (до 3%);
- амінокислоти
- макро- та мікроелементи: залізо, цинк, натрій, калій;
- гінгерол – компонент, якому імбир завдячує пекучим смаком; а ще ця речовина діє на зразок аспірину, розріджує кров і знижує рівень холестерину.
Який ефект дає імбирний чай:
- очищує організм від шлаків;
- покращує обмін речовин і допомагає схуднути;
- зігріває та бадьорить;
- зміцнює імунітет;
- діє як болезаспокійливий та антисептичний засіб;
- покращує чоловічу силу;
- знижує метеоризм;
- рятує від нудоти: є актуальним для тих, хто захитується в дорозі;
- зміцнює пам’ять, підвищує концентрацію уваги.
Звичайно, так діє не чай у пакетиках або штучно ароматизований напій, а лише натуральний імбир, який заварюють разом з чайним листям.
Але пекучий чай можна пити не всім. Протипоказання до вживання імбиру: виразка шлунку, погане згортання крові, камені в жовчному міхурі, алергія на пряність.
Рецепт приготування чаю з імбиром
Імбир – унікальна рослина, яка зберігає корисні та смакові якості навіть після заморожування. Тому для заварювання напою підійде свіжий, заморожений або висушений корінь імбиру.


Як правильно зробити чай:
- Вимити корінь імбиру, відрізати 2 см і натерти на тертці або нарізати тонкими слайсами. Порція: 2 чайні ложки тертого продукту на чайник.
- Помістити пряність у заварник, додати чайну ложку зеленого або чорного листового чаю.
- Залити водою, нагрітою до 60°С.
- Настоювати 2–5 хвилин. Якщо перетримати, напій буде занадто пекучим і гірким.
- Налити чай у чашку. Для солодкості до напою, який трішки охолов, можна додати ложку меду.
Імбирний чай – «вогонь життя», що зігріє в холоднечу і збадьорить зранку!