Увага! Чайна плівка

26.11.16
1580
Мітки
#Корисно!
Плівка на чаї
image-quotes
Чай, що простояв ніч, – усе одно що отруйна змія. Китайське прислів'я.

Усі ми помічали: коли чай постоїть, на його поверхні з'являється плівка. Що це таке і з чим її їдять (тобто навпаки, їсти її не треба), я постараюся розповісти вам.

Що ж таке ця плівка і звідки вона береться?

image-old-man
Чай – це складна суміш з білків, альдегідів, катехінів, теафлавінів, теарубігінів, мінеральних солей, танінів, похідних пурину, спиртів, амінокислот, вітамінів і вільних кислот.

Велика частина цих речовин осмолюється, реагуючи з киснем. Ця реакція нагадує процес карамелізації. Тільки замість півника на паличці ми отримуємо альдегідні смоли :(.

Чим більше органічних і мінеральних сполук містить рідина, тим товща плівка.

image-old-man
Дослідники з'ясували, що основною речовиною, яка створює плівку, є танат кофеїну (з'єднання таніну й кофеїну). Максимум кофеїну переходить у чай із заварки протягом 5 хв. (чорний) чи 6 хв. (зелений).

Тепер ви знаєте, що чай не можна заварювати довше 5–6 хв. (я ніколи не заварюю чай довше 2 хв.).

Що ж із плівкою? А з плівкою все не дуже – ця нерозчинна субстанція комплексного складу потрапляє до нас всередину і покриває собою слизову оболонку внутрішніх органів. Плівка подразнює шлунково-кишковий тракт і заважає поглинанню корисних речовин. Під нею відразу починаються процеси бродіння і гниття, миттєво розвивається бактеріальна активність. Слизова ШКТ всмоктує токсини, починають розвиватися виразкові процеси.

При регулярному вживанні несвіжого чаю ми ризикуємо захворіти на гастрит, дуоденітом, виразковою хворобою, а найнеприємніше – це загрожує нам злоякісними новоутвореннями.

Але плівка на чаї – це ще не найстрашніше. Далі буде страшніше. ;)

Розділити заварку і чай після двох хвилин заварювання? Ізі!

Що ж станеться, якщо ви триматимете заварку більше 10 хвилин?

image-old-man
Вчені провели ряд досліджень і з'ясували, що при заварюванні більше 8 хв. або при кип'ятінні заварки в чай переходить так званий гуанін (не плутати з Ті Гуан Інем, він тут ні до чого, гуанін – це пуринова основа, схожа на кофеїн і теанін). Сам по собі гуанін не страшний, але продуктом його окислення є гуанідин (сильний токсин).

Гуанідин – це отрута, в концентрованому вигляді викликає лужні опіки, вражає нервову систему. Можливі спазми, стрибки артеріального тиску, прискорене серцебиття, у великих кількостях може викликати анафілактичний шок, галюцинації, судоми, токсичне ураження печінки.

Тим, хто чув про чифір, тепер напевно, стало ясно, як він діє і чому його пити не можна.

Які основні висновки ми можемо тепер зробити?

  • Заварюйте чай у правильному посуді.
  • Не перетримуйте заварку. 2–3 хвилин цілком достатньо для будь-якого виду чаю.
  • Ні в якому разі не кип'ятіть чай.
  • Ніколи не пийте вчорашній чай, якщо шкода виливати – полийте ним рослини.

Будьте здорові й пийте чай по-новому!

Ще по темі
Чайний гороскоп 2020
Per aspera ad astra – «крізь терни до зірок» – так казали мудреці давнини про нашу долю і шлях до успіху. Ми ж скажемо по-новому – «крізь чаїнки до зірок» і наллємо піалу доброго золотого напою. І вже з першим ковтком вам відкриються таємниці майбутніх звершень та перемог, а дух заспокоїться. Бо знайшов свій ідеальний чай.
Чайний гороскоп 2020
Цікавий стан: який чай можна пити при вагітності
У вас буде дитина – ця новина разом з приголомшливими емоціями породжує і нові побоювання: як зміниться раціон харчування, які продукти - табу для майбутньої мами. Питання виникають навіть з приводу традиційного напою – чаю.
який чай пити при вагітності
Цілюща волога: чим втамувати спрагу в літню спеку
Літо – пора відпусток, а ще – час спекотних днів. Коли показання термометра за вікном перевищують 30 градусів, в організмі відбуваються зміни: пульс і дихання частішають, посилюється потовиділення, мозку не вистачає кисню. Організм стрімко втрачає вологу, тому перше, чого хочеться в спеку, – пити.
чим втамувати спрагу в літню спеку
Каркаде і підвищує, і знижує тиск
Напій фараонів, кандагар, червоний чай: як тільки не називають відвар з пелюсток суданської троянди, але найпопулярніша назва – каркаде. Рубіново-червоний напій був відомий ще в Давньому Єгипті, а сьогодні чай каркаде популярний у всьому світі.
Каркаде і підвищує, і знижує тиск
Каркаде під час вагітності: користь чи табу
Мальва Венеції – так називають гібіскус. Величезні яскраво-червоні квітки дійсно схожі на рідні українському серцю мальви, от тільки походження розелли більш екзотичне. Тисячоліття тому ця рослина була дуже популярною в Давньому Єгипті.
Каркаде під час вагітності
Зелений чай: користь для шкіри
Сьогодні розповімо про найбільший людський орган – шкіру. Точніше, про те, як зберегти шкірний покрив за допомогою популярного напою – зеленого чаю.
Користь зеленого чаю для шкіри
Скільки калорій у чорному чаї
Мало хто знає, що Елвіс Преслі був прихильником дієти Сплячої красуні. Назва інтригує, але суть проста: коли людина спить, вона не їсть.
Калорийность черного чая
Чай з ягодами годжі: чим корисний і як заварюється
Виявляється, вовча ягода не тільки їстівна, а ще й корисна для здоров'я. Можливо, для вас це новина, а ось в Китаї про цінні властивості цієї рослини знали ще 4-5 тисяч років тому. Китайці вважають, що червоні ягоди допомагають зберегти силу і молодість тіла. Тільки називається рослина інакше: «гоуці» або «годжі».
Чай з ягодами годжі