

Усі ми помічали: коли чай постоїть, на його поверхні з'являється плівка. Що це таке і з чим її їдять (тобто навпаки, їсти її не треба), я постараюся розповісти вам.
Що ж таке ця плівка і звідки вона береться?

Велика частина цих речовин осмолюється, реагуючи з киснем. Ця реакція нагадує процес карамелізації. Тільки замість півника на паличці ми отримуємо альдегідні смоли :(.
Чим більше органічних і мінеральних сполук містить рідина, тим товща плівка.

Тепер ви знаєте, що чай не можна заварювати довше 5–6 хв. (я ніколи не заварюю чай довше 2 хв.).
Що ж із плівкою? А з плівкою все не дуже – ця нерозчинна субстанція комплексного складу потрапляє до нас всередину і покриває собою слизову оболонку внутрішніх органів. Плівка подразнює шлунково-кишковий тракт і заважає поглинанню корисних речовин. Під нею відразу починаються процеси бродіння і гниття, миттєво розвивається бактеріальна активність. Слизова ШКТ всмоктує токсини, починають розвиватися виразкові процеси.
При регулярному вживанні несвіжого чаю ми ризикуємо захворіти на гастрит, дуоденітом, виразковою хворобою, а найнеприємніше – це загрожує нам злоякісними новоутвореннями.
Але плівка на чаї – це ще не найстрашніше. Далі буде страшніше. ;)
Що ж станеться, якщо ви триматимете заварку більше 10 хвилин?

Гуанідин – це отрута, в концентрованому вигляді викликає лужні опіки, вражає нервову систему. Можливі спазми, стрибки артеріального тиску, прискорене серцебиття, у великих кількостях може викликати анафілактичний шок, галюцинації, судоми, токсичне ураження печінки.
Тим, хто чув про чифір, тепер напевно, стало ясно, як він діє і чому його пити не можна.
Які основні висновки ми можемо тепер зробити?
- Заварюйте чай у правильному посуді.
- Не перетримуйте заварку. 2–3 хвилин цілком достатньо для будь-якого виду чаю.
- Ні в якому разі не кип'ятіть чай.
- Ніколи не пийте вчорашній чай, якщо шкода виливати – полийте ним рослини.
Будьте здорові й пийте чай по-новому!