
Світу відомо про півтори тисячі сортів чаю, за бажання можна знайти та скуштувати будь-який з них. Однак 65% українців залишаються вірними традиціям і віддають перевагу чорному чаю. Розпочати день з чашки запашного терпкуватого чаю, скрасити перерву чи відпочити в кафе після роботи – цей напій смакує в будь-якій ситуації.
Ферментували, ферментували і виферментували: як виробляють чорний чай
Улюблений напій європейців – продукт міцного загартування: чайне листя та бруньки повністю ферментують. У результаті природного окислення чай стає темним, майже чорним. Завареним він також відрізняється від зелених і білих сортів: бурштиново-коричневий, іноді з червоним відтінком, але завжди прозорий. Насичений аромат чаю доповнюється глибоким, оксамитовим смаком, відтінків у якого – сотні, кожний сорт розкривається по-своему.


Висушене чайне листя фасують у пачки чи пакетики, пресують у брикети, переробляють у гранули. Однак у найкращих сортах цілісність листя зберігається.

Червоний – це чорний: китайські чаї

Популярні види:
- Лапсанг Сушонг – славетний «копчений» чай, що підв’ялюється на хвойних дровах;
- Кімун – міцний чай, що використовується при створенні різноманітних купажів;
- Дянь Хун – для виготовлення цього сорту збирають не тільки листя, а й світлі бруньки, тому готовий напій набуває золотавого кольору;
- Лю Бао – тонізуючий чай, який у Китаї вважають «прабатьком» пуерів.
У Китаї заварюють напій не один раз: заварку заливають гарячою водою до 9-10 разів і насолоджуються новими відтінками смаку кожного проливу.
(1).jpg)
.jpg)
Сорти з Індії
Друге місце за кількістю чаю, що поставляється на світовий ринок, посідає Індія. Сорт Дарджилінг – діамант, найвідоміший і найдорожчий з індійських чаїв. Урожай збирають на гірських схилах Гімалаїв, неподалік від міста Дарджилінг, звідси й назва.

Сіккимський і ассамський чай – ще два преміальних сорти з Індії.


Відомі чорні купажі
Щоб посилити аромат і смак напою, сушене чайне листя різних сортів змішують, отримуючи оригінальні купажі:
- English Breakfast: популярний у Європі напій, суміш кімуну й індійських чаїв;
- «Ерл Грей»: чай з бергамотом;
- «Ірландський сніданок»: купаж індійських ассамів і цейлонських чаїв;
- «Руський караван» – чай, популярний на Заході: суміш індійських і китайських сортів з додаванням Лапсанг Сушонгу.
Чорний чай – напій, що не перестає дивувати, адже з кожним новим сортом відкриваються нові грані смаків.