Сорти чорного чаю: сотні відтінків насолоди

20.08.18
893
Категорії
Чорний чай
Мітки
#Секрети чаємана
Сорти чорного чаю

Світу відомо про півтори тисячі сортів чаю, за бажання можна знайти та скуштувати будь-який з них. Однак 65% українців залишаються вірними традиціям і віддають перевагу чорному чаю. Розпочати день з чашки запашного терпкуватого чаю, скрасити перерву чи відпочити в кафе після роботи – цей напій смакує в будь-якій ситуації.

Ферментували, ферментували і виферментували: як виробляють чорний чай

Улюблений напій європейців – продукт міцного загартування: чайне листя та бруньки повністю ферментують. У результаті природного окислення чай стає темним, майже чорним. Завареним він також відрізняється від зелених і білих сортів: бурштиново-коричневий, іноді з червоним відтінком, але завжди прозорий. Насичений аромат чаю доповнюється глибоким, оксамитовим смаком, відтінків у якого – сотні, кожний сорт розкривається по-своему.

image-decor-triangle
image-decor-circle
Це цікаво
Чорні чаї привозять до України з Китаю, Індії, Шрі-Ланки: готовий продукт без проблем витримує далекі подорожі, не псується під час транспортування.

Висушене чайне листя фасують у пачки чи пакетики, пресують у брикети, переробляють у гранули. Однак у найкращих сортах цілісність листя зберігається.

Черный чай листики
Свіжі листочки чорного чаю

Червоний – це чорний: китайські чаї

image-old-man
На батьківщині чаю – у Китаї – до цього напою особливе ставлення: навіть знайомий кожному українцю чорний чай там називають червоним. Китайці визначають сорт за кольором настою, а не сухого листя. Чорні сорти вирощують у 12 провінціях Піднебесної.

Популярні види:

  • Лапсанг Сушонг – славетний «копчений» чай, що підв’ялюється на хвойних дровах;
  • Кімун – міцний чай, що використовується при створенні різноманітних купажів;
  • Дянь Хун – для виготовлення цього сорту збирають не тільки листя, а й світлі бруньки, тому готовий напій набуває золотавого кольору;
  • Лю Бао – тонізуючий чай, який у Китаї вважають «прабатьком» пуерів.

У Китаї заварюють напій не один раз: заварку заливають гарячою водою до 9-10 разів і насолоджуються новими відтінками смаку кожного проливу.

Чашка чаю
Китайці п'ють чорний чай для бадьорості зранку
Чай на китайському весіллі
А ще – це частина традиційної весільної церемоні

Сорти з Індії

Друге місце за кількістю чаю, що поставляється на світовий ринок, посідає Індія. Сорт Дарджилінг – діамант, найвідоміший і найдорожчий з індійських чаїв. Урожай збирають на гірських схилах Гімалаїв, неподалік від міста Дарджилінг, звідси й назва.

image-old-man
За вишуканий смак з мускатним, терпким післясмаком цей сорт часто називають шампанським серед чаїв. До речі, Дарджилінг ферментують лише на 90%, тому сорт посідає проміжне місце між улунами та чорними чаями.

Сіккимський і ассамський чай – ще два преміальних сорти з Індії.

Цейлонський чай
Збір чаю в Цейлоні
Квітка Дарджилінга
Так квітне кущ Дарджилінга

Відомі чорні купажі

Щоб посилити аромат і смак напою, сушене чайне листя різних сортів змішують, отримуючи оригінальні купажі:

  • English Breakfast: популярний у Європі напій, суміш кімуну й індійських чаїв;
  • «Ерл Грей»: чай з бергамотом;
  • «Ірландський сніданок»: купаж індійських ассамів і цейлонських чаїв;
  • «Руський караван» – чай, популярний на Заході: суміш індійських і китайських сортів з додаванням Лапсанг Сушонгу.

Чорний чай – напій, що не перестає дивувати, адже з кожним новим сортом відкриваються нові грані смаків.

Ще по темі
Китайська чайна церемонія
Яке приладдя потрібне для чайної церемонії, і як саме вона проводиться? Чи є відмінності в сучасній церемонії в Піднебесній та Європі? Про все це ви дізнаєтеся просто зараз, познайомившись із коротким, але докладним описом кожного етапу.
Китайська чайна церемонія
«Великий Червоний Халат» і Уішанські улуни: чаї, за якими полюють гурмани
У 2002 році на аукціоні в провінції Фуцзянь трапилося щось неймовірне. Китайський ресторан купив 7 лянів (350 грамів) чаю за шокуючі 120 тисяч доларів. Це був Да Хун Пао – «Великий Червоний Халат» – з найперших, материнських кущів.
«Великий Червоний Халат» і Уішанські улуни: чаї, за якими полюють гурмани
Що таке ізіпот (тіпот)?
Виявляється, і досі не всі знають, що таке ізіпот і як ним користуватись. Шок і сенсація! Як же ви отримуєте чайну насолоду від карантину, друзі? Це ж така гастрономічна приємність – пити якісний, правильно заварений китайський чайок у себе на балконі… Кайф же!
Що таке ізіпот (тіпот)?
Смачна компанія: які продукти подають до чаю
Чай – улюблений напій мільйонів і другий за популярністю у світі після води. Чай п'ють тисячі років, і за цей час у різних народів склалися певні звички та навіть традиції чаювання. З чим п'ють чай? У чистому вигляді або ж додають молоко, цукор і навіть спеції – у кожного народу своя відповідь на це запитання.
Смачна компанія: які продукти подають до чаю
Чай з молоком: цікаві чайні традиції
Лимон або мед – звичне і смачне доповнення до чаю, так п'ють цей напій у нас. Жителі Туманного Альбіону вважають за краще додавати в чай ​​молоко. Ми розповімо, звідки взялась така звичка і як пити чай з молоком, щоб отримати від чаювання максимум задоволення та користі.
Чай з молоком
Пийте на здоров'я: як довго зберігається заварений чай
Чай – найпопулярніший напій у світі після води, його п'ють на всіх континентах. Здавалося б, вживання знайомого кожному українцеві напою не викликає питань. Але, судячи за зверненнями наших клієнтів, це не так. Часто запитують: скільки можна зберігати заварений чай? Давайте розбиратися.
як довго зберігається заварений чай
Як зберегти душу листового чаю: правила зберігання
Дістати в чайну колекцію млинець пуеру 30-річної витримки – справжня удача. Однак пресоване листя, що «дозрівало» десятки років, легко зіпсувати вже після покупки.
правила зберігання листового чаю
Чай для бані: не грішно і вдосталь
«Як заново народився» – так часто говорять, коли виходять з парилки. Емпіричним шляхом десятків поколінь наших предків перевірено, що приємний і корисний ефект після лазні зростає в рази, якщо в парній пити трав'яний чай.
Чай для бані