Єгипетський чай хельба – цілющий напій фараонів

Жовтий – колір Єгипту: палюче сонце, безкраї піщані пустелі та піраміди. Недивно, що традиційний єгипетський чай – хельба – також жовтого кольору. В країні фараонів це улюблений напій, однак у Європі він здобув популярність недавно, чим і пояснюється підвищений інтерес до цього чаю.
Зовсім не чай
З чаєм хельбу поєднує хіба що назва, адже напій виготовляють не з листя чайного куща, а з бобів фенугрека, або гуньби. Це невибаглива рослина, що росте в посушливому пустинному кліматі. Спіле насіння жовтіє і пахне горіхом.
.jpg)
В Азії та Африці подрібнені плоди гуньби додають до страв як спеції, готують з неї каші та заварюють цілющий напій.

Користь хельби
Про цілющі властивості насіння фенугрека казав ще Авіценна. Хімічний склад хельби містить мікроелементи, вітаміни А, В, РР, С і D, амінокислоти, ефірні олії, ензими. Не дивно, що настій з гуньби діє, як лікарський засіб:
- очищує організм від шлаків, нормалізує роботу ШКТ;
- знімає біль при нефритах, має протизапальну дію;
- знижує рівень цукру в крові, що важливо при лікуванні діабету;
- допомагає при застуді: нормалізує температуру, виводить мокротиння, усуває типові симптоми ГРЗ;
- полегшує дихання при бронхітах та астмі;
- нормалізує тиск, чай показаний при гіпертонії;
- компоненти у складі хельби ідентичні жіночим статевим гормонам, тому настій вживають при лікуванні безпліддя та порушеннях гормонального фону;
- підвищує чоловічу потенцію;
- єгипетський чай хельба знімає втому та підвищує працездатність.





Як приготувати жовтий єгипетський чай
Напій з насіння фенугрека не має суворих протипоказань, до того ж до нього не звикаєш, тому пити чай можна хоч кожного дня.
Приготування напою відрізняється від традиційної технології заварювання чаю, адже використовуються не чайне листя і тіпси, а бобові плоди. Тому хельбу не заливають гарячою водою, як улун чи пуер у чайній New Tea, а варять.
Щоб настій віддав максимум корисних компонентів, необхідно:
- Замочити насіння на 3 год. у холодній воді.
- В ємність налити склянку води і всипати чайну ложку замочених плодів.
- Довести до кипіння та варити 4–5 хв.


Потрібно почекати, поки напій трохи охолоне, і можна пити. Вживають чай не гарячим, а теплим, щоб посилити цілющий ефект.
Для насолоди та смаку до настою додають мед, скибочку лимона, імбир або молоко. До речі, насіння, що залишилося після чаювання, можна не викидати, а з’їсти з медом, як мюслі.
Єгипетський жовтий чай – напій 2 в 1, який поєднує оригінальний смак і користь для здоров’я!