Єгипетський чай хельба – цілющий напій фараонів

22.06.18
3781
Категорії
Нечайний чай
Мітки
#Секрети чаємана
Чай хельба

Жовтий – колір Єгипту: палюче сонце, безкраї піщані пустелі та піраміди. Недивно, що традиційний єгипетський чай – хельба – також жовтого кольору. В країні фараонів це улюблений напій, однак у Європі він здобув популярність недавно, чим і пояснюється підвищений інтерес до цього чаю.

Зовсім не чай

З чаєм хельбу поєднує хіба що назва, адже напій виготовляють не з листя чайного куща, а з бобів фенугрека, або гуньби. Це невибаглива рослина, що росте в посушливому пустинному кліматі. Спіле насіння жовтіє і пахне горіхом.

Плантація гуньби

В Азії та Африці подрібнені плоди гуньби додають до страв як спеції, готують з неї каші та заварюють цілющий напій.

image-old-man
Захистити такий чай від вологи та пилу легко, зберігаючи його у спеціальній ємності

Користь хельби

Про цілющі властивості насіння фенугрека казав ще Авіценна. Хімічний склад хельби містить мікроелементи, вітаміни А, В, РР, С і D, амінокислоти, ефірні олії, ензими. Не дивно, що настій з гуньби діє, як лікарський засіб:

  • очищує організм від шлаків, нормалізує роботу ШКТ;
  • знімає біль при нефритах, має протизапальну дію;
  • знижує рівень цукру в крові, що важливо при лікуванні діабету;
  • допомагає при застуді: нормалізує температуру, виводить мокротиння, усуває типові симптоми ГРЗ;
  • полегшує дихання при бронхітах та астмі;
  • нормалізує тиск, чай показаний при гіпертонії;
  • компоненти у складі хельби ідентичні жіночим статевим гормонам, тому настій вживають при лікуванні безпліддя та порушеннях гормонального фону;
  • підвищує чоловічу потенцію;
  • єгипетський чай хельба знімає втому та підвищує працездатність.
Хельбу можна виростити в домашніх умовах
І додати до салату :)
image-decor-triangle
image-decor-circle
Це цікаво
Цілющу дію цього продукту підтвердили і сучасні лікарі. Європейська медична спільнота включила фенугрек до списку лікарських рослин, які використовуються для лікування діабету, покращення кровообігу.
Хельба
Хельба - 50 г
135 ₴

Як приготувати жовтий єгипетський чай

Напій з насіння фенугрека не має суворих протипоказань, до того ж до нього не звикаєш, тому пити чай можна хоч кожного дня.

Приготування напою відрізняється від традиційної технології заварювання чаю, адже використовуються не чайне листя і тіпси, а бобові плоди. Тому хельбу не заливають гарячою водою, як улун чи пуер у чайній New Tea, а варять.

Щоб настій віддав максимум корисних компонентів, необхідно:

  1. Замочити насіння на 3 год. у холодній воді.
  2. В ємність налити склянку води і всипати чайну ложку замочених плодів.
  3. Довести до кипіння та варити 4–5 хв.
Кожен паросток – скарбниця мікроелементів
Так виглядає заварений фенугрек

Потрібно почекати, поки напій трохи охолоне, і можна пити. Вживають чай не гарячим, а теплим, щоб посилити цілющий ефект.

Для насолоди та смаку до настою додають мед, скибочку лимона, імбир або молоко. До речі, насіння, що залишилося після чаювання, можна не викидати, а з’їсти з медом, як мюслі.

Єгипетський жовтий чай – напій 2 в 1, який поєднує оригінальний смак і користь для здоров’я!

Ще по темі
Китайська чайна церемонія
Яке приладдя потрібне для чайної церемонії, і як саме вона проводиться? Чи є відмінності в сучасній церемонії в Піднебесній та Європі? Про все це ви дізнаєтеся просто зараз, познайомившись із коротким, але докладним описом кожного етапу.
Китайська чайна церемонія
«Великий Червоний Халат» і Уішанські улуни: чаї, за якими полюють гурмани
У 2002 році на аукціоні в провінції Фуцзянь трапилося щось неймовірне. Китайський ресторан купив 7 лянів (350 грамів) чаю за шокуючі 120 тисяч доларів. Це був Да Хун Пао – «Великий Червоний Халат» – з найперших, материнських кущів.
«Великий Червоний Халат» і Уішанські улуни: чаї, за якими полюють гурмани
Що таке ізіпот (тіпот)?
Виявляється, і досі не всі знають, що таке ізіпот і як ним користуватись. Шок і сенсація! Як же ви отримуєте чайну насолоду від карантину, друзі? Це ж така гастрономічна приємність – пити якісний, правильно заварений китайський чайок у себе на балконі… Кайф же!
Що таке ізіпот (тіпот)?
Смачна компанія: які продукти подають до чаю
Чай – улюблений напій мільйонів і другий за популярністю у світі після води. Чай п'ють тисячі років, і за цей час у різних народів склалися певні звички та навіть традиції чаювання. З чим п'ють чай? У чистому вигляді або ж додають молоко, цукор і навіть спеції – у кожного народу своя відповідь на це запитання.
Смачна компанія: які продукти подають до чаю
Чай з молоком: цікаві чайні традиції
Лимон або мед – звичне і смачне доповнення до чаю, так п'ють цей напій у нас. Жителі Туманного Альбіону вважають за краще додавати в чай ​​молоко. Ми розповімо, звідки взялась така звичка і як пити чай з молоком, щоб отримати від чаювання максимум задоволення та користі.
Чай з молоком
Пийте на здоров'я: як довго зберігається заварений чай
Чай – найпопулярніший напій у світі після води, його п'ють на всіх континентах. Здавалося б, вживання знайомого кожному українцеві напою не викликає питань. Але, судячи за зверненнями наших клієнтів, це не так. Часто запитують: скільки можна зберігати заварений чай? Давайте розбиратися.
як довго зберігається заварений чай
Як зберегти душу листового чаю: правила зберігання
Дістати в чайну колекцію млинець пуеру 30-річної витримки – справжня удача. Однак пресоване листя, що «дозрівало» десятки років, легко зіпсувати вже після покупки.
правила зберігання листового чаю
Чай для бані: не грішно і вдосталь
«Як заново народився» – так часто говорять, коли виходять з парилки. Емпіричним шляхом десятків поколінь наших предків перевірено, що приємний і корисний ефект після лазні зростає в рази, якщо в парній пити трав'яний чай.
Чай для бані