Загадковий чорний чай (黑茶): розкриваємо секрети

15.05.17
432
Категорії
Чорний чай
Мітки
#Секрети чаємана
Загадковий чорний чай

У Китаї всі чаї діляться на 7 груп: зелені, білі, червоні, улуни, пуери, жовті і темні. Про перші 5 груп у рунеті можна знайти багато цікавої інформації. А ось жовті та чорні чаї досі огорнуті таємницями.

Ми вирішили розібратися, що до чого. І почнемо з темних чаїв.

Які чаї відносять до темних

Темний чай – це повністю ферментований чай. При заварюванні дає чорний густий настій, який нагадує нафту.

Чорний чай

До групи темних належать юньнанський чай і Лю Бао з Гуансі. Всі вони пресуються у вигляді плиток або циліндрів. Саме тому їх часто плутають із Шу пуерами.

Але насправді це два кардинально різних види чаю. Відрізняються вони технологією виробництва, початковою сировиною, смаком і ароматом.

Фасовка чорного чаю
Чорний чай, спресований у циліндр
Брикети темного чаю
Чорний чай, спресований у плитку

Спробуємо розібратися, що до чого.

Пуер vs юньнанський чай

Традиційно пуер виготовляється з висушеної на сонці сировини маочі. Втім, як і юньнанський чай.

Однак темний чай відрізняється процесом прискореної ферментації під час первинної обробки. Якщо спочатку листя для пуеру висушують на сонці, то для темного чаю сировину обробляють у величезних бункерах парою. Цей процес називається мікробним метаболізмом.

Відмінності пуеру і чорного чаю з Юньнані

Юньнанський Шу пуерЮньнанський темний чай
В основу чаю йдуть великі листки зі старих дерев. У них дуже багато поліфенолів..В основу чаю йдуть молоді бруньки і стебла з чайних кущів. Поліфенолів у них мало. У процесі виробництва сировина подрібнюється, тому в готовому чаї ви не знайдете жодного цілого листка.
Ферментується в умовах спеки і високої вологості (на вулиці).Ферментується штучним шляхом у величезних бункерах під впливом оптимальної температури і вологи (в приміщенні).
Зав'ялювання на сонці сприяє розмноженню корисних мікроорганізмів.Штучне зав'ялювання уповільнює мікробну активність. Усе тому, що сировина проходить через швидку інсоляцію і прискорене випаровування вологи.
У результаті виходить м'яка сировина бурого кольору.У результаті виходить м'яка сировина чорного кольору.
Пресується у вигляді млинців, плиток, міні-точ та інших форм.Пресується у вигляді плиток або циліндрів.
Смак: терпкий, міцний, насичений. Відчувається сильний смак зелені.Смак: солодкий, чистий, освіжаючий, з легкою гіркотою.
Колір настою: від зеленого до каштаново-червоного.Колір настою: від оранжево-жовтого до оранжево-червоного.
Аромат пуерів залежить від регіону, виробництва, місця зберігання і т. д. У будь-якому випадку, він складний: багатошаровий і важкий. Вловлюються деревні та земляні нотки. Чимось нагадує підвал.Аромат темного хунанського чаю більш відкритий і душевний. Його легше зрозуміти.
Можна заварювати до 10-ти разів.Можно заварювати 7-8 разів.
  • Запобігає захворюванням шлунково-кишкового тракту, не шкодить травленню.
  • Знижує кров'яний тиск і зменшує холестерин
  • Має сильний вплив на шлунково-кишковий тракт. Рекомендований при лікуванні шлунково-кишкових захворювань.
  • Знижує кров'яний тиск та зменшує холестерин.

Підведемо підсумки

Через різницю у висушуванні сировини, технологіях обробки, а також фізичні та хімічні зміни на мікрорівні ми отримуємо два абсолютно різних чайних продукти. В обох є свої характерні особливості. А вирішувати, який кращий чи гірший, – вам.

Темний чай з Гуанси

Темний чай Лю Бао – гордість провінції Гуансі

Чай Лю Бао зростає у провінції Гуансі (село Любао). Листки у цього чаю великі й соковиті, а смак у заварки – насичений. Заварений чай має сильний ефект сп'яніння.

У селі Любао роблять два види чорного чаю: розсипний і пресований у точі, млинці й цеглинки. Якість Лю Бао оцінюється за розміром листя. Найкращим вважається найбільше листя, найгіршим – найменше.

Сировина для темного чаю
Із цих красенів виходить чудовий темний чай Лю Бао

Як виробляють Лю Бао. Технологія не схожа ні на один інший чай

Листя для чаю збирають навесні. Сировину спочатку висушують, а далі відбувається процес під назвою «вбивство зелені». Фермери обдають зелень паром у бункерах або обсмажують у воці на маленькому вогні. Після цього сировину перетирають вручну, вичавлюють з неї весь сік. На цьому перший етап виробництва закінчується.

На другому етапі листя «відпочиває» після агресивного перетирання. Залишки соку взаємодіють із сировиною, і починається окислення.

Наступний крок – прожарювання чаю. 90% вологи випаровується, і тільки 10% залишається всередині. Завдяки зневодненню чай довго зберігається і не псується.

Виробництво темного чаю

Потім сировиною набивають місткі кошики і пропарюють, щоб вона пом'якшала. В один такий кошик поміщається 25 кг чаю.

Кошики потім перевертають догори дном і залишають на складі на 2 роки, поки не знайдеться покупець.

Как сохраняют темный чай

Візитна картка Лю Бао

  • Колір листя: червоно-коричневий.
  • Колір настою: чорно-бурий з бурштиновим відливом.
  • Аромат: солодкий, освіжаючий, з нотками диму. Чим старіший чай, тим аромат більш насичений.
  • Смак: освіжаючий і солодкий.

Лю Бао прекрасно тонізує, втамовує спрагу і виводить токсини з організму. У складі присутній корисний грибок Eurotium cristatum (突 散 囊 菌 菌), який є природним пребіотиком.

Пийте рідкісний чорний чай і будьте здорові!

Ще по темі
Китайська чайна церемонія
Яке приладдя потрібне для чайної церемонії, і як саме вона проводиться? Чи є відмінності в сучасній церемонії в Піднебесній та Європі? Про все це ви дізнаєтеся просто зараз, познайомившись із коротким, але докладним описом кожного етапу.
Китайська чайна церемонія
«Великий Червоний Халат» і Уішанські улуни: чаї, за якими полюють гурмани
У 2002 році на аукціоні в провінції Фуцзянь трапилося щось неймовірне. Китайський ресторан купив 7 лянів (350 грамів) чаю за шокуючі 120 тисяч доларів. Це був Да Хун Пао – «Великий Червоний Халат» – з найперших, материнських кущів.
«Великий Червоний Халат» і Уішанські улуни: чаї, за якими полюють гурмани
Що таке ізіпот (тіпот)?
Виявляється, і досі не всі знають, що таке ізіпот і як ним користуватись. Шок і сенсація! Як же ви отримуєте чайну насолоду від карантину, друзі? Це ж така гастрономічна приємність – пити якісний, правильно заварений китайський чайок у себе на балконі… Кайф же!
Що таке ізіпот (тіпот)?
Смачна компанія: які продукти подають до чаю
Чай – улюблений напій мільйонів і другий за популярністю у світі після води. Чай п'ють тисячі років, і за цей час у різних народів склалися певні звички та навіть традиції чаювання. З чим п'ють чай? У чистому вигляді або ж додають молоко, цукор і навіть спеції – у кожного народу своя відповідь на це запитання.
Смачна компанія: які продукти подають до чаю
Чай з молоком: цікаві чайні традиції
Лимон або мед – звичне і смачне доповнення до чаю, так п'ють цей напій у нас. Жителі Туманного Альбіону вважають за краще додавати в чай ​​молоко. Ми розповімо, звідки взялась така звичка і як пити чай з молоком, щоб отримати від чаювання максимум задоволення та користі.
Чай з молоком
Пийте на здоров'я: як довго зберігається заварений чай
Чай – найпопулярніший напій у світі після води, його п'ють на всіх континентах. Здавалося б, вживання знайомого кожному українцеві напою не викликає питань. Але, судячи за зверненнями наших клієнтів, це не так. Часто запитують: скільки можна зберігати заварений чай? Давайте розбиратися.
як довго зберігається заварений чай
Як зберегти душу листового чаю: правила зберігання
Дістати в чайну колекцію млинець пуеру 30-річної витримки – справжня удача. Однак пресоване листя, що «дозрівало» десятки років, легко зіпсувати вже після покупки.
правила зберігання листового чаю
Чай для бані: не грішно і вдосталь
«Як заново народився» – так часто говорять, коли виходять з парилки. Емпіричним шляхом десятків поколінь наших предків перевірено, що приємний і корисний ефект після лазні зростає в рази, якщо в парній пити трав'яний чай.
Чай для бані