У Китаї всі чаї діляться на 7 груп: зелені, білі, червоні, улуни, пуери, жовті і темні. Про перші 5 груп у рунеті можна знайти багато цікавої інформації. А ось жовті та чорні чаї досі огорнуті таємницями.
Ми вирішили розібратися, що до чого. І почнемо з темних чаїв.
Які чаї відносять до темних
Темний чай – це повністю ферментований чай. При заварюванні дає чорний густий настій, який нагадує нафту.
До групи темних належать юньнанський чай і Лю Бао з Гуансі. Всі вони пресуються у вигляді плиток або циліндрів. Саме тому їх часто плутають із Шу пуерами.
Але насправді це два кардинально різних види чаю. Відрізняються вони технологією виробництва, початковою сировиною, смаком і ароматом.
Спробуємо розібратися, що до чого.
Пуер vs юньнанський чай
Традиційно пуер виготовляється з висушеної на сонці сировини маочі. Втім, як і юньнанський чай.
Однак темний чай відрізняється процесом прискореної ферментації під час первинної обробки. Якщо спочатку листя для пуеру висушують на сонці, то для темного чаю сировину обробляють у величезних бункерах парою. Цей процес називається мікробним метаболізмом.
Відмінності пуеру і чорного чаю з Юньнані
Юньнанський Шу пуер | Юньнанський темний чай |
---|---|
В основу чаю йдуть великі листки зі старих дерев. У них дуже багато поліфенолів.. | В основу чаю йдуть молоді бруньки і стебла з чайних кущів. Поліфенолів у них мало. У процесі виробництва сировина подрібнюється, тому в готовому чаї ви не знайдете жодного цілого листка. |
Ферментується в умовах спеки і високої вологості (на вулиці). | Ферментується штучним шляхом у величезних бункерах під впливом оптимальної температури і вологи (в приміщенні). |
Зав'ялювання на сонці сприяє розмноженню корисних мікроорганізмів. | Штучне зав'ялювання уповільнює мікробну активність. Усе тому, що сировина проходить через швидку інсоляцію і прискорене випаровування вологи. |
У результаті виходить м'яка сировина бурого кольору. | У результаті виходить м'яка сировина чорного кольору. |
Пресується у вигляді млинців, плиток, міні-точ та інших форм. | Пресується у вигляді плиток або циліндрів. |
Смак: терпкий, міцний, насичений. Відчувається сильний смак зелені. | Смак: солодкий, чистий, освіжаючий, з легкою гіркотою. |
Колір настою: від зеленого до каштаново-червоного. | Колір настою: від оранжево-жовтого до оранжево-червоного. |
Аромат пуерів залежить від регіону, виробництва, місця зберігання і т. д. У будь-якому випадку, він складний: багатошаровий і важкий. Вловлюються деревні та земляні нотки. Чимось нагадує підвал. | Аромат темного хунанського чаю більш відкритий і душевний. Його легше зрозуміти. |
Можна заварювати до 10-ти разів. | Можно заварювати 7-8 разів. |
|
|
Підведемо підсумки
Через різницю у висушуванні сировини, технологіях обробки, а також фізичні та хімічні зміни на мікрорівні ми отримуємо два абсолютно різних чайних продукти. В обох є свої характерні особливості. А вирішувати, який кращий чи гірший, – вам.
Темний чай Лю Бао – гордість провінції Гуансі
Чай Лю Бао зростає у провінції Гуансі (село Любао). Листки у цього чаю великі й соковиті, а смак у заварки – насичений. Заварений чай має сильний ефект сп'яніння.
У селі Любао роблять два види чорного чаю: розсипний і пресований у точі, млинці й цеглинки. Якість Лю Бао оцінюється за розміром листя. Найкращим вважається найбільше листя, найгіршим – найменше.
Як виробляють Лю Бао. Технологія не схожа ні на один інший чай
Листя для чаю збирають навесні. Сировину спочатку висушують, а далі відбувається процес під назвою «вбивство зелені». Фермери обдають зелень паром у бункерах або обсмажують у воці на маленькому вогні. Після цього сировину перетирають вручну, вичавлюють з неї весь сік. На цьому перший етап виробництва закінчується.
На другому етапі листя «відпочиває» після агресивного перетирання. Залишки соку взаємодіють із сировиною, і починається окислення.
Наступний крок – прожарювання чаю. 90% вологи випаровується, і тільки 10% залишається всередині. Завдяки зневодненню чай довго зберігається і не псується.
Потім сировиною набивають місткі кошики і пропарюють, щоб вона пом'якшала. В один такий кошик поміщається 25 кг чаю.
Кошики потім перевертають догори дном і залишають на складі на 2 роки, поки не знайдеться покупець.
Візитна картка Лю Бао
- Колір листя: червоно-коричневий.
- Колір настою: чорно-бурий з бурштиновим відливом.
- Аромат: солодкий, освіжаючий, з нотками диму. Чим старіший чай, тим аромат більш насичений.
- Смак: освіжаючий і солодкий.
Лю Бао прекрасно тонізує, втамовує спрагу і виводить токсини з організму. У складі присутній корисний грибок Eurotium cristatum (突 散 囊 菌 菌), який є природним пребіотиком.
Пийте рідкісний чорний чай і будьте здорові!