Білий чай

Білий чай
И снова уникальный чай. Китайцы делают белый чай с добавками крайне редко, но мы их у...
Ніколи такого не було – і ось! Білий чай у точі (по-нашому – у гнізді) – це рідкість....
Ви тільки погляньте на цього апетитного красеня! У ньому проглядається структура кожн...
Перед вами чарівний млинець білого чаю 6-річної ферментації. Олдскульний красень, оди...
А ви чули про останній чайний тренд у Китаї? Йдеться про пресований у пуерний млинець...
Отримай знижку +3% при замовленні 3-х товарів
Відкрито
Закрити
Залишилося ще 3 товара
Ви куштували білий чай? Якщо ні, почніть таке знайомство з Шоу Мей. Це ідеальний варі...
Як часто ви п'єте чай? А тепер уявіть, що кожна випита вами чашка – це живильний...
Ми впевнені, що Березневий Заєць і Капелюшник у Країні Чудес пили саме цей чай. Якщо...
Згідно з китайською легендою, це улюблений чай самого імператора Шень-нуна, першовідк...
Цей чай смачніший за пломбір з дитинства, ароматніший за букет троянд і змістовніший...
Найвишуканіший білий чай. Історично це був чай китайських аристократів. Дозволити соб...
Чекаємо поставку

Справжні білі чаї родом із селища Фудин (провінція Фуцзянь). Це мальовниче село з неймовірними краєвидами вважається місцем походження білого чаю. Першоджерелом.

Місцеві жителі впевнені, що вирощені в інших провінціях білі чаї – не варте уваги наслідування.

У нашому каталозі – найпопулярніші сорти білого чаю. Усі вони збираються саме в Фудині.

Білі чаї – особливі. Вони м'які на смак, ніжні, легкі. Ви не зможете здивувати ними хлопців з району чи випадкового перехожого. Але вибагливого чайного гурмана підкорите миттєво.

Все про білий чай

Колись білий чай заварювали китайським імператорам. Дозволити собі цей напій могли лише багачі. Аристократія цінувала його за вишуканість смаку. А також за те, що він прояснює розум та оздоровлює організм.

Чайна культура в Китаї почалася з білого чаю. Першому сорту з Фудин уже більше 880 років, іншим спеціально виведеним сортам – 100–150 років.

Чайна плантація в Китаї

Білий чай окислюється мінімально (5–7% ферментації). Основна ідея полягає в тому, щоб зберегти чайне листя у природному вигляді, щоб не втрачати вітаміни та інші корисні речовини. Саме тому сировина проходить мінімальну механічну і термічну обробку, навіть не скручується.

Білий чай отримав свою назву завдяки чайним брунькам, які суцільно вкриті тисячами білих ворсинок.

Як народжується білий чай

1. Збирання

Чайні плантації розташовані на гірських схилах (на висоті 1000–2200 метрів). Для білого чаю придатні наймолодші верхні листочки (один або два). Їх збирають лише раз на рік – на початку квітня рано вранці (з 5:00 до 9:00).

Як відбувається збирання і виробництво білого чаю
Виробництво білого чаю

Китайські жіночки збирають свіже листя, а мовчазні люди похилого віку розкладають їх на просушку просто на вулиці.

Це цікаво

Збиральницям заборонено напередодні вживати часник, цибулю, прянощі, алкоголь, щоб запах не зіпсував аромат чайного листя.

Якщо в день збирання сонячна погода змінюється на вітряну або дощову, то вся сировина псується, а купити білий чай буде ще важче і дорожче.

2. Обробка

Зібране листя висушують під відкритим небом, періодично поміщаючи в тінь для підв’ялювання. Потім сировину висушують у печі, групують і фасують у герметичні пакетики. І все. Чай готовий.

За ручного сортування найкращі чайні бруньки ідуть на Бай Хао Інь Чжень, бруньки і другий лист стають Бай Му Данем, а залишки – Шоу Мэй и Бай Лун Чжу.

Оскільки весь білий чай виготовляється з відбірної сировини, то всі чотири сорти вважаються елітними.

Це цікаво

Білий чай не можна пити відразу після пакування на плантації. Він повинен «дійти» протягом місяця.

Згодом білий чай поліпшується за рахунок хімічних процесів, що відбуваються в листі.

Якщо через негоду листя сушилось у спеціальних шафах, воно стає дуже низької якості, тому ціни на нього падають.

Вік має значення

Історично в селі Фудин склалася традиція витримування чаї від двох до чотирьох років. За цей час чай змінюється, як дорогий марочний коньяк. Його смак стає більш насиченим, аромат – багатшим, а колір настою темнішає. Єдине «але» – щороку такий чай додає 30% у ціні.

Витримані чаї: пуер, улун, білий чай

Ви можете самі порівняти свіжозібраний і 4-річний чай, тоді зрозумієте, про що йдеться. Для цього не обов'язково купувати витриманий китайський білий чай. Купіть 2-3 пачки улюбленого сорту, пересипте його в папір, згорніть рулоном, покладіть до книжкової шафи (ближче до класики) і забудьте про свій скарб на чотири роки.

У 2025 році вас чекають дивовижна подорож у часі в далекий 2018-й і новий смак улюбленого напою. Спробуйте, це надихає.

Смак, аромат і користь

Білі чаї з Фудина мають тонкий аромат і ніжний смак з квітковими, фруктовими та медовими нотками. До цього чаю потрібно дорости. Курець, наприклад, не зможе повністю оцінити багатство смакових відтінків цього фантастичного напою.

Листя не піддається механічній і термічній обробці, тому білі чаї дуже корисні.

Білий чай: як заварюватиБілий чай Срібні голки

У свіжому листі містяться вітаміни С, В1 і Р, а також величезна кількість антиоксидантів. Ці речовини борються з раковими клітинами, зміцнюють стінки судин, допомагають організму засвоювати кальцій. Також вони покращують стан шкіри і волосся. У США навіть продають екстракт білого чаю в капсулах для схуднення (звичайно, у США багато чого продають).

І наостанок розповімо секрет для новачків. Якщо ви тільки починаєте знайомство з цими неймовірними чаями, спробуйте їх у такій послідовності:

  1. Шоу Мей,
  2. Бай Му Дань,
  3. Бай Хао Інь Чжень.

Це як школа, університет, магістратура. І аж ніяк не навпаки.

Приємного вам чаювання!

Забудьте все, що знали про китайский чай
 
Насправді ви ніколи не були з ним знайомі по-справжньому
Ми навчимо вас правильно зберігати, заварювати і пити найкращі чаї у світі.

Так, як це відбувається під час традиційної чайної церемонії, тільки…

у 10 разів зручніше та у 20 разів швидше

Живіть в задоволення. Отримайте новий чайний досвід з New Tea
  •  
    Особисто обираємо чай у Китаї
  •  
    Заварюємо по технології чайної церемонії
  •  
    Зберігаємо чай як потрібно, зелений – заморожуємо
  •  
    Пригощаємо феєричними десертами
  •  
    Доставляємо по Києву електровелосипедом
  •  
    Запрошуємо спробувати все в чайній на Мінській