Зв′язаний чай

image-nature
image-nature
Часті питання
  • 01
    Ви можете запакувати мені 200 грам у пакетики по 50 грам?
    Вы можете запаковать мне 200 грамм в пакетики по 50 грамм? Вы можете запаковать мне 200 грамм в пакетики по 50 грамм? Вы можете запаковать мне 200 грамм в пакетики по 50 грамм? Вы можете запаковать мне 200 грамм в пакетики по 50 грамм?
  • 02
    А можна купити каву на вагу?
    А можна купити каву на вагу? А можна купити каву на вагу? А можна купити каву на вагу? А можна купити каву на вагу? А можна купити каву на вагу?

Спостерігаючи за тим, як заварюється зв’язаний чай, серце завмирає від захоплення.

Це видовище викликає стільки ж емоцій, скільки «Біле адажіо» з балету «Лебедине озеро». Тільки танець виконують не тендітні балерини, а милі квітки і чайне листя.

Весь зв’язаний чай виробляється вручну. Чайні майстри огортають один або кілька сухих квіток сушеними чайними листками.

Зв'язують їх тонкою шовковою ниткою, надаючи округлу форму. В результаті виходять кульки, які чарівно розпускаються в гарячій воді.

Насолода для ваших очей: квітучий чай

Зв’язаний чай має безліч назв: «скручений», «демонстраційний» «декоративний», «чай-квітка». Ніхто не знає, хто його придумав, але це, напевно, був геній з тонкою душевною організацією. Адже хто ще міг придумати чай, який розквітає на очах.

Непоказна суха кулька в гарячій воді перетворюється на величезну, дивовижно красиву квітку. Щоб сповна насолодитися цим захоплюючим видовищем, заварюйте зв’язаний чай у прозорому посуді.

Як заварювати зв'язаний чай

image-old-man
При заварюванні зв’язаного чаю розкриваються від одного до п'яти бутонів різних кольорів. При цьому квіти можуть бути різних форм, кольорів, розмірів.

Перші згадки про «демонстраційний» чай зустрічаються в літературі династії Сун (960–1279 р.), при правлінні якої культ чаю досяг свого апогею. Тоді хороші чаї були на вагу золота. А ставлення до чаю – пронизане філософією естетизму, високою поезією мистецтва. Тоді умільці при дворі зв'язували чайне листя разом із квітами для розваги імператора. Так і з'явився зв’язаний квітковий чай. Він міг видозмінюватись, але зникнути – ніколи.

Як роблять зв’язаний чай

Зв’язаний чай виробляється в чотирьох провінціях Китаю: Фуцзянь, Сичуань, Хунань, Юньнань. Виготовляється він виключно вручну з верхніх листочків і тіпсів зелених, білих, червоних чаїв, які збираються в сезон дощів. Для збереження форми сировину обробляють прямо в день збирання: ферментують, скручують і сушать у спеціальних печах при температурі 110°С.

Чай Срібні голки
Фуцзяньські срібні голки - для створення зв'язаного чаю
image-old-man
Ідеальний сорт для зв’язаного чаю – «фуцзяньські срібні голки». Вони гнучкі та м'які, не ламаються під час скручування.

Сировина для зв’язаного чаю збирається в одну ємність, після чого майстри відбирають з неї однакові за довжиною і вагою чаїнки, створюючи з них невеликі пучки.

Всередину пучка кладуть одну або кілька квіток. Китайським чайним майстрам немає рівних у справі в'язання чайних квіток. Вони добре знають, колір якої квітки найкраще поєднується з тим чи іншим чаєм. Використовують, як правило, квітки гібіскуса, хризантеми, лілії, жасмину, камелії, османтуса, лічі та півонії. Після чого композиція закривається, немов качан капусти і зв'язується шовковою або бавовняною ниткою.

Чайні китайські мастрині
Як роблять зв'язаний чай - скручування кульок

Зв’язані композиції формують у кулю, конус, пагоду, кільце, серце, кошик, зірочку, гриб, діжечку, веретено чи китайський ліхтарик. Або ж у більш екзотичний варіант – зайця, рибку, дракона. Чим складнішою є форма, тим довше над одним бутоном працює майстер, а його ціна вища.

image-old-man
Досвідчений майстер створює одну кульку за 1–10 хвилин (залежно від складності форми). В день виходить до 2,5 кг чаю.

Готові композиції вагою від 6 до 10 г є унікальними, оскільки мають різні форми, розміри, поєднання квіток (існують десятки унікальних комбінацій). Крім того, бутони зв'язуються так, щоб кожного разу вони розкривались у воді по-новому. Тому ваш улюблений зв'язаний чай дивуватиме при кожному новому заварюванні.

Саме за зовнішній вигляд квітки, що розпустилась, і відтінок настою майстри дають чаю відповідні імена, на зразок «Оксамитове сонце», «Золота пагода», «Квітучий сад», «Пишне біле цвітіння».

Китайці – винахідлива нація. Вони вміють автоматизувати виробничі процеси. Але зі зв'язаним чаєм це неможливо зробити. Тут важлива саме ручна робота. У цьому вся суть і цінність зв’язаного чаю.

Заварена Фея Лілій
Красивий квітковий чай

Як заварювати зв’язаний чай

Насамперед вам потрібно зупинити час, стати розслабленим і спокійним. Жодної зморшки не повинно бути між бровами. А ще ввімкніть розслаблюючу музику, так ви зможете налаштуватися на споглядання прекрасного, яке на вас чекає.

  1. Візьміть одну кульку і покладіть її у скляний посуд – широкий прозорий келих або чайник.
  2. Акуратно по стінці налийте гарячу воду з температурою 85°С. Намагайтеся не потрапляти на сам бутон.
  3. Поставте келих або чайник навпроти себе. І чекайте. Вже через кілька секунд почнеться щось неймовірне.
  4. Листки поступово набухають і розправляються на ваших очах, заповнюючи весь обсяг посуду. Починають з'являтися жовті, помаранчеві, червоні, бузкові, фіолетові, білі квіти. Від цього видовища мурашки біжать по шкірі і серце б'ється частіше. Ви будете в захваті, обіцяємо.
  5. Через дві-три хвилини після того, як чай розкриється, його можна пити. Насолоджуйтеся приголомшливим смаком і запашним ароматом.

Кульки зв'язаного чаю

Де недорого купити зв’язаний чай?

У нашому магазині New Tea є більше 10 добірних видів зв’язаних чаїв. Вартість однієї кульки варіюється від 14 до 40 грн.

Цікаво знати

  1. Кожна кулька поставляється в індивідуальній упаковці. Так ми захищаємо бутони від сторонніх запахів і пошкоджень під час транспортування. Ви можете бути впевнені, що бутони будуть такими ж акуратними, якими вони вийшли з-під рук майстра.
  2. Вага однієї кульки — 13 г. На 100 г вийде 7-8 кульок.
  3. Один бутон можна заварювати до 5 разів.
  4. Заварювати чай потрібно чистою фільтрованою водою (85–90°С). Щоб отримати таку температуру, дайте окропу охолонути протягом 3–4 хвилин.
  5. Міцність чаю можна регулювати, подовжуючи або скорочуючи час заварювання.

Чай «квітка, що розпускається» люблять усі, адже зв’язаний чай – це інтрига, загадка, сюрприз. Завжди цікаво побачити те, що знаходиться всередині сухої непримітної кульки.

Отже, якщо ви ще не дегустували цей чарівний напій, обов'язково внесіть його до свого списку must try. Це те, що потрібно спробувати хоча б раз у житті. Так само – як пірнути з аквалангом або потанцювати босоніж під дощем.