Шу Пуэр
Уся правда про Шу
Технологію виробництва темних пуерів придумали не так давно, 40 років тому. А близько 25 років тому вона стала причиною різкого зростання загального інтересу до витриманих чаїв.
Суть технології полягає в тому, що пуер готують прискореним методом. За півтора місяці Шу Пуер проходить приблизно такі самі стадії ферментації, як Шен за 20 років витримки на полиці. Іншими словами, Шу Пуер зістарено навмисно. І коштує він у рази дешевше від 20-річного Шену.
Заварений пуер Шу дає густий непрозорий настій інтенсивного кольору в діапазоні від коньяку до кави. Він міцний. Пахне корою, старим горищем, землею, шоколадом і сухофруктами. Недарма з'явився міф, що цей чай зберігають у землі (більше про міфи читайте тут). Новачків часто бентежить така симфонія, але як тільки до неї звикаєш, відірватися від чашки вже неможливо.
Як виробляють Шу (найцікавіше)
- Зібрану сировину висушують на сонечку, отримуючи «грубий чай».
- Після чого листя коптять у глибоких сковорідках на вогні, безупинно помішуючи протягом 15 хвилин.
- Знову просушують, перебирають і завантажують у мішки. Відправляють сировину на чайні фабрики, де з неї роблять світлий і темний пуер.
- На заводі чай із мішків зсипають в одну велику купу, висота якої іноді сягає кількох десятків метрів.
- Цю гору чаю поливають водою і накривають герметичним ковпаком. Так відбувається етап відпарювання, а точніше – прискореної ферментації.
- Майбутній чай Шу пуер відпарюється при температурі 70°C, у результаті чого листя чорніє. Щоб ферментація проходила рівномірно, листя регулярно перетрушують. Цей процес триває 45 днів.
- Фінішна пряма – листя відправляють до сушильних шаф. Потім сировину пресують у млинці та інші форми.
Якщо всі етапи були витримані правильно, то виходить неймовірно смачний і тонізуючий Шу пуер, за яким пристрасно полюють чайні фанати.
Як фасується Шу Пуер
Відсортоване чайне листя зволожують паром і пресують гідравлічним апаратом. Прес не тільки здавлює чай, а й надає продукту форму млинця, цеглинки, кулі або гнізда (точі). На нашому сайті ви знайдете і більш оригінальне фасування у вигляді сердечок, плиток шоколаду і навіть чорний чай Пуер у лимоні, грейпфруті або мандарині.
Проте пресується не весь урожай пуеру Шу. Менша частина сировини залишається в розсипі й у такому вигляді зберігається, перевозиться і продається.
До речі, у розсипних чаїв є свої плюси:
- заварку зручніше відокремлювати як порцію і заварювати;
- простіше визначити якість продукту, адже кожний сухий листочок на виду;
- легше контролювати міцність настою;
- зручно використовувати для створення нових купажів.
Купити Шу Пуер у пресованих формах і розсипом можна у нас в New Tea. А для тих, хто не може обійтися без улюбленого сорту чаю в подорожі або на роботі, пропонуємо чорний пуер у пакетиках. Не хвилюйтеся – це оригінальний Шу, просто китайці подбали про фанатів пуеру і створили такий зручний у похідних умовах варіант.
Чорний Пуер – напій для здоров'я
У провінції Юньнань, де виробляють пуери, найвища тривалість життя. Збіг?
Не думаємо, що це збіг обставин, адже темні пуери містять масу корисних елементів, які благотворно впливають на організм. У чайному листі є залізо, адже червоний ґрунт у провінції Юньнань, де виробляють пуер, збагачений цим елементом. Поліфеноли, вітаміни, мінерали, мікро- та макроелементи: тільки перерахування всього складу займе більш як сторінку, адже в одній чашці чорного пуеру містяться сотні цінних компонентів.
Користь від чорних пуерів:
- допомагають у боротьбі із зайвою вагою;
- підвищують захисні функції організму;
- покращують травлення;
- виводять токсини і надлишок рідини;
- знижують рівень цукру в крові;
- нормалізують роботу серцево-судинної системи;
- прояснюють свідомість.
А ще китайці вважають, що чорний пуер допомагає позбутися згубної пристрасті – алкоголізму.
Однак не для всіх напій є корисним. Людям із гіпертонією або захворюваннями нирок, вагітним жінкам слід утриматися від вживання пуеру Шу. А ось пити цей чай натщесерце – табу для всіх: вітамін С і кислоти, які містяться в заварці, можуть пошкодити слизову шлунку.
Про п'янкий ефект
Багато хто прагне Шу Пуер купити, щоб на собі випробувати відчуття чайного сп'яніння, але чекати від чаю ефекту, як від чарки горілки або келиху шампанського, не варто. Пуер – чорний чай, який змінює свідомість, але зовсім по-іншому, ніж алкоголь. Так, чаювання допомагає зняти напруженість, проте увага не розсіюється, а, навпаки, концентрується, свідомість проясняється. Думки течуть у потрібному руслі, настрій підвищується, і навіть звичайний день здається наповненим яскравими фарбами. Після пуеру людина відчуває не агресію, а умиротворення. Ідеальний напій для початку нового дня або паузи в шаленому робочому ритмі.
Як заварювати?
Шу Пуер – єдиний китайський чай, смак якого не зіпсувати неправильним способом приготування. Заварювати його можна окропом і в будь-якому посуді (ізіпоті, гайвані, чашці). Не бійтеся, що зробили щось не так, це неможливо. Про те, як заварювати пуер, читайте тут.
На смак Шу оксамитовий і м'який, трохи терпкий, але п'ється легко.
Купити Шу Пуер
Оригінальний Шу Пуер можна купити в Києві – у нашому магазині. Нам поставляють млинці з Юньнані, провінції – прародительки всіх пуерів. У цьому чарівному місці просто не можуть робити неякісний чай. Пропонуємо на вибір Шу Пуер у 150 варіаціях: у точах і розсипом, у пакетиках і справжніх фруктах-колбах, ціна вас дуже порадує. Можна взяти на пробу мініточу на 5–7 г, а для «просунутих користувачів» – млинці вагою від 350 г.
Пуер – чай чорний, до якого неможливо звикнути, у кожному сорті відкриваються нові грані цього чудового та загадкового напою. Спробуйте і переконайтесь у цьому самі!