Чай з Китаю

image-nature
image-nature

Слово «чай» народилось у Китаї, як і сам прекрасний напій. Саме в цій мальовничій країні вирощено перші чайні кущі у світі.

Поступово, через війни, революції, комерцію, зміну культурних цінностей, традиції чаювання поширювалися по всій країні. Сьогодні це найпопулярніший напій на планеті після води.

Китайські чаї діляться на сім груп. А всього їх існує понад 900 сортів. Вони виробляються у 18 провінціях та автономних районах Піднебесної.

Якщо ви не знаєте, чим займається більшість китайців, то можете бути впевнені – вони збирають, сушать і скручують чайне листя. Створюють напій, без якого неможливо уявити життя мільярдів сучасних людей.

Ода китайському чаєві

Чай китайський – це першість

Основні країни, що виробляють чай, – це Індія, Кенія, Шрі-Ланка та Індонезія. Вони ж – основні конкуренти Китаю на світовому ринку чаїв. Але насправді – не конкуренти. Кенійські та індійські чаї – це мас-маркет. Машинне збирання, конвеєрне виробництво і низька собівартість сировини.

У Китаї ж виробляють більше елітних чаїв, ніж у будь-якій іншій країні світу. Ручне складання, ручна обробка і висока собівартість. Це інший рівень якості. Найвищий пілотаж. Інші чайні шанувальники.

Китайські плдантації чаю
Китайська чайна плантація у провінції Гуандун

Як усе відбувається

Для виробництва китайського чаю годяться лише молодий зелений чайний пагін, на якому не більше 3 листків, і брунька, яка щойно зав'язалася чи ще не розпустилася. Великі старі листки підходять тільки для окремих сортів пуеру.

Найбільшу цінність становлять флеші: верхівки чайного пагону з одним листком і нерозкритою брунькою (її називають тіпс). І це обов'язково має бути саме верхівка, а не бічний пагін. Такий китайський чай купити можна в нашому інтернет-магазині за цілком демократичною ціною.

Від зібраної сировини залежать якість і цінність чаю

  1. Перший сорт – елітні марочні чаї, зроблені з флешів або тіпсів.
  2. Другий сорт – чаї з верхівкових трьох листків, але без бруньок.
  3. Третій сорт – чаї з листків, що йдуть одразу після бруньки і перших трьох листків.

Саме тому в Китаї вважають за краще збирати чай вручну. Ручне збирання вибіркове. Збирачі, на відміну від чаєзбиральних машин, повністю ігнорують зламане, брудне, старе і хворе листя.

Чайні бруньки
Такий вигляд мають чайні бруньки
Зібране чайне листя
Свіжі зібрані чайні листки
image-decor-triangle
image-decor-circle
Цікавий факт
Щоб отримати 0,5 кг чорного чаю, збирачеві потрібно зірвати кілька десятків тисяч листків. Денна норма досвідченого фермера – 30–35 кг. А якщо враховувати співвідношення зібраного і готового чаю (4 до 1), то з 30 кг свіжого листя вийде 7,5 кг чаю. Ось чому купити китайський чай дешево не можна. Собівартість дуже висока.

Китайський чай – це різноманітність

З одного чайного куща можна виготовити близько 500 видів чаю (уявіть!). А всього існує понад 900 сортів. І їх кількість з кожним роком збільшується.

Ассортимент китайських чаїв на Мінській

Саме по собі чайне листя зелене. Якщо його просто скрутити і висушити, то вийде зелений чай. Щоб він став червоним, жовтим або пуером, листя зав’ялюють, поки воно не стане м'яким. Потім його скручують за спеціальною технологією і ферментують, залишають окислюватися на повітрі. А потім виконують ще багато різних маніпуляцій. Кожна група чаю має свої виробничі фішки.

Окремі види чаю розрізняються також за сортом чайного куща, знаходженням на кущі, місцем виробництва, формою чайного листя.

Якщо хочете спробувати добірний китайський чай, Київ обирає New Tea.

Китайський чай – це культура

Традиція чаювання в Китаї налічує п'ять тисячоліть. За цей час у кожній провінції збереглися свої чайні традиції, які зазнали багатьох змін.

Слідом за повсякденним чаюванням з'явилися вишукані ритуали для особливих випадків, які викликали піднесені та урочисті почуття.

чайна церемонія Гунфу Ча

image-old-man
Так, наприклад, з'явилася церемонія Гунфу Ча – «високе мистецтво чаювання». Триває вона дві години. За цей час ви зможете насолодитися чотирма головними перевагами чаю: формою листка, кольором настою, ароматом і смаком. Кожний рух чайної церемонії має підтекст і наповнений глибоким філософським змістом.

У Китаї чай – це не запивання їжі, а вдумлива, медитативна дія.

Китайський чай – це здоров'я

Усі китайські чаї містять вітаміни, амінокислоти і мінерали. У деяких сортах їх кількість зашкалює. Чай корисний для всього організму: серцево-судинної системи, шлунково-кишкового тракту, кров'яного тиску. Нормалізує обмін речовин, статеву функцію, покращує стан шкіри, допомагає відновитися після хвороби.

Пийте цей чудовий напій щодня, і ви будете в прекрасній формі кожний день, як гвардієць гренадерського полку біля Букінгемського палацу.

Королівський полк

Китайський чай – це пристрасть

Один раз спробувавши хороший китайський чай, ви не захочете повертатися до магазинних пакетиків. Це зовсім інший рівень. Інші смак та аромат.

І чим більше сортів ви перепробуєте, тим швидше станете чайним експертом. Зможете легко відрізнити світлий улун від зеленого чаю, а пуер – від чорного. Пийте чай по-новому і будьте здорові!