Заварний холодний чай: користь зі смаком

16.06.21
1107
Категорії
Нечайний чай
Мітки
#Рецепти
Заварний холодний чай: користь зі смаком

Хочете освіжитись у літню спеку – випийте холодного чаю. Але йдеться не про розкручений рекламою «айс ті», від якого користі нуль, а легких вуглеводів та ароматизаторів – хоч відбавляй. Ми розповімо, чим корисний і як приготувати листовий чай холодної заварки.

Чай холодного заварювання: у чому його унікальність

Заварний холодний чай

Китайці про заварений чай кажуть, що через п'ять хвилин – це напій для здоров'я, а через годину – отрута змії. Народну мудрість підтверджують результати досліджень: уже за півгодини в настої руйнується більша частина корисних елементів, з'являється гіркота. Тому в Китаї настоюють заварку від 10 секунд до 1–2 хвилин, потім чай одразу розливають по чашках, залишки настою зливають у чабань – спеціальну дошку з прорізами.

Холодне заварювання чаю дозволяє зберегти «живий» напій із приємним, соковитим смаком. Справа в тому, що при такому приготуванні з чайного листя виділяється мінімальна кількість танінів, процес іде дуже повільно. Заварку можна тримати в холодній воді кілька годин, і за цей час чай не стане гірким і терпким.

Нюанси холодного чаю

Чай, який готують у холодній воді, має особливі властивості, які відрізняються від класичного заварного чаю:

  • у настої міститься в 1,5–2 рази менше кофеїну, ніж у звичайному чаї, завареному гарячою водою;
  • зберігати готовий чай холодного заварювання можна до чотирьох діб у холодильнику;
  • завдяки тривалому настоюванню з чайного листя виділяється більше антиоксидантів;
  • напій і через добу залишається ароматним, тому що ефірні масла виділяються поступово.

Який чай можна готувати методом холодного заварювання

Заварний холодний чай
Заварний холодний чай
image-old-man
У Китаї розрізняють сім груп листового чаю – це сотні різних сортів, однак не всі з них годяться для приготування холодного чаю. Ви сміливо можете брати такий чай для заварювання в холодній воді:
  • білий чай: оскільки листя піддають мінімальній ферментації (всього на 3–7%), заварку можна тримати у воді 2–3 години, настій набуває легкого аромату та ніжного, вишуканого смаку;
  • зелений чай: зі слабоферментованого листя виходить чудовий напій;
  • GABA-чай: напій із підвищеним вмістом гамма-аміномасляної кислоти теж можна приготувати в холодній воді;
  • світлий улун: за ступенем окислення ближчий до зелених сортів, але настоюється довше – до чотирьох годин.

Цікавим за смаком виходить листовий чай із натуральними добавками. Можна взяти купаж із пелюстками троянди або жасминовий чай для заварювання в холодній воді. А ось насичені ферментовані сорти для низькотемпературного приготування не годяться: чайне листя не розпускається в холодній воді. Тому чорний або червоний чай, світлі улуни та пуер краще заварювати традиційним способом – гарячою водою.

Бай Хао Інь Чжень
Срібні голки
Люкс
Люкс
Бай Хао Інь Чжень
50 г
  • 7 г
  • 25 г
  • 50 г
  • 100 г + 5 г
  • 200 г + 10 г
490 ₴
Бай Мудань
Біла півонія
Базовий
Базовий
Бай Мудань
50 г
  • 7 г
  • 25 г
  • 50 г
  • 100 г + 5 г
  • 200 г + 10 г
315 ₴
Юе Гуан Бай Ча
Біле Місячне Сяйво
Преміум
Преміум
Юе Гуан Бай Ча
50 г
  • 7 г
  • 25 г
  • 50 г
  • 100 г + 5 г
  • 200 г + 10 г
280 ₴
Сиху Лунцзин
Криниця дракона
Базовий
Базовий
Сиху Лунцзин
50 г
  • 7 г
  • 25 г
  • 50 г
  • 100 г + 5 г
  • 200 г + 10 г
245 ₴
Бі Ло Чунь
Смарагдові спіралі весни
Базовий
Базовий
Бі Ло Чунь
50 г
  • 7 г
  • 25 г
  • 50 г
  • 100 г + 5 г
  • 200 г + 10 г
225 ₴
Високогірний GABA
50 г
  • 7 г
  • 25 г
  • 50 г
  • 100 г + 5 г
  • 200 г + 10 г
700 ₴
Високогірний чорний GABA
50 г
  • 7 г
  • 25 г
  • 50 г
  • 100 г + 5 г
  • 200 г + 10 г
380 ₴
Смарагдова GABA
50 г
  • 7 г
  • 25 г
  • 50 г
  • 100 г + 5 г
  • 200 г + 10 г
480 ₴
Те Гуань Інь
Залізна богиня милосердя
Базовий
Базовий
Те Гуань Інь
50 г
  • 7 г
  • 25 г
  • 50 г
  • 100 г + 5 г
  • 200 г + 10 г
175 ₴
Женьшень улун
50 г
  • 7 г
  • 25 г
  • 50 г
  • 100 г + 5 г
  • 200 г + 10 г
160 ₴
Мао Ча Те Гуань Інь
50 г
  • 7 г
  • 25 г
  • 50 г
  • 100 г + 5 г
  • 200 г + 10 г
340 ₴

Як заварити холодний чай

Заварний холодний чай

У словах «холодне заварювання чаю» приховано парадокс, адже листя не заварюється, а настоюється у холодній воді. Щоб напій вийшов смачним, зберігав аромат і максимум цінних властивостей довгий час, потрібно знати, як заварити холодний чай правильно. Розкриваємо секрети приготування цього чудового напою:

  1. Взяти 10 грамів листового чаю – це 2 столові ложки.
  2. Залити 1 літром м'якої очищеної води, температура – не вище кімнатної.
  3. Поставити в холодильник і настоювати 2–5 годин. Тривалість залежить від сорту чаю: чим ніжнішим є чайне листя, тим менше потрібно настоювати напій.
  4. Процідити настій і злити в окремий посуд.
  5. Готовий чай зберігати в холодильнику.

Китайці не додають цукор до чаю, щоб не спотворювати оригінальний смак напою. Проте, якщо дуже хочеться підсолодити холодний чай, зробити це можна за допомогою сиропу: розчинити цукор або мед у теплій воді, а потім додати в чай.

Ще по темі
Какао на Новий рік та Різдво
Як зробити звичний смак какао новорічним і різдвяним? Якими інгредієнтами його доповнити, щоб перетворити розпивання напою на свято смаку? Про все це, з рецептами та тонкощами докладно розповість стаття від New Tea.
Какао на Новий рік та Різдво
Способи приготування кави
Від способу приготування залежать не тільки смак, а й насиченість кави, а також можливість розкрити її найкращі риси. З усієї різноманітності методів професійні кавомани New Tea вибрали топ-7 найзначніших, і готові вам про них розповісти.
Способи приготування кави
Як зварити какао: класичний рецепт
Какао – південноамериканське диво, улюблене мільйонами. І як би не прискорювався ритм життя, кілька разів на тиждень можна знайти момент, щоб приготувати чудовий напій. До того ж не тільки для дітей: він не менш корисний і для дорослих.
Як зварити какао: класичний рецепт
Кероб – шоколадний смак без какао
Ви куштували колись шоколад без какао? Йдеться не про дешеві замінники у вигляді рослинних жирів, які додають до продукту. Вони не потрібні, якщо є кероб – гідна заміна кави та цукру.
Кероб – шоколадний смак без какао
Ice, ice, baby: топ-3 холодних напоїв на основі чаю
Зізнайтеся, ви всі чекали яскравого, фруктового і сонячного літа! Ну хто не любить довгі вечори з піснями під гітару, вилазки на природу з друзями і невагомість легкого одягу?
Ice, ice, baby: топ-3 холодних напоїв на основі чаю
Готуємо сирну пасочку з матча-чаєм: рецепт від New Tea
Хто б міг подумати, що Великдень ми будемо святкувати у чотирьох стінах, без посвяченої ковбаски, шашличків з друзями і гостин у родичів.
Чайна пасочка