Способи приготування кави

22.10.22
323
Категорії
Кава
Мітки
#Рецепти
Способи приготування кави

Від способу приготування залежать не тільки смак, а й насиченість кави, а також можливість розкрити її найкращі риси. З усієї різноманітності методів професійні кавомани New Tea вибрали топ-7 найзначніших, і готові вам про них розповісти.

image-old-man
Нещодавно головним способом варіння кави було приготування в турці. Сьогодні способи приготування кави є різноманітними, та лише деякі з них постійно зберігають популярність і не сприймаються як експеримент чи екзотика. Які це види приготування кави і чим вони відзначаються? Розглянемо топ-7 разом.

Кава в турці

Цей класичний і найдавніший спосіб нікуди не пішов ні із сучасних кухонь, ні з мішленівських ресторанів. Єдиний мінус – триваліший час приготування кави в турці (близько 5–7 хвилин) і більш трудомісткий процес: від нього не можна відволікатися. Зате кава по-арабськи завжди насичена і густа. А завдяки тому, що гуща залишається в напої, він збагачується всіма корисними речовинами, які містяться в обсмажених і мелених зернах кави.

Додаткові інгредієнти: кардамон, ванілін, горіх мускатний, кориця.

Кава на піску

Та сама кава в турці, але готується на розігрітому чистому піску, від якого нагрівається турка. Правила приготування кави ті самі, що й на вогні. Процес займає трохи більше часу, ніж приготування на плиті, але дозволяє розкрити ще більше граней кавового зерна. Сьогодні цей метод популярний не лише на Сході, а й у затишних європейських кав'ярнях.

Вакуумний спосіб (сифон)

Вакуумний спосіб (сифон)

Вакуумний метод було запропоновано в 1840 році шотландським морським інженером. Він нагадує алхімічні досліди:

  • округла посудина наполовину заповнюється водою;
  • мелена кава поміщається у контейнер посудини та розміщується над пальником;
  • під впливом тепла кава переміщається через сифон на стику сосудів.

Незважаючи на складність, це, можливо, найкращий спосіб приготування кави з чудовим результатом. Основні моменти, включаючи помел і кількість кофеїну, збігаються з варінням у турці, але тут головне – не допустити закипання напою.

Фільтр-кава

Цей спосіб давно сподобався кавоманам у США та Великій Британії. Напій виходить ароматним, але не надто міцним, тому підходить для неспішного пиття з великих кухлів і термочашок. Процес приготування кави полягає в тому, що гаряча вода проходить через фільтр із меленою кавою протягом 6–8 хвилин. Майже як заварювання чаю проливами, чи не так?

Френч-прес

Цей спосіб приготування кави був придуманий у Франції більше двох століть тому, а популярним став після Другої світової війни. Саме такий метод часто використовується під час професійних дегустацій при порівнянні сортів кави. Френч-прес не тільки покращує смак та аромат напою, а й дозволяє розкритися його унікальним рисам.

Гейзерна кавоварка

Гейзер, або мока, – це кавоварка, у якій гаряча вода витісняється тиском пари і піднімається у верхній резервуар із нижнього через відсік із меленою кавою. Метод приготування напою в гейзерній кавоварці був винайдений у XIX столітті і також став відомим після Другої світової війни.

Краплинний спосіб

Еспресо – найкраще, що можна отримати з кави, її душа. Інші види приготування кави не зрівняються за швидкістю та якістю з автоматичним крапельним способом, адже на його боці – тиск і температура води, завжди однакова якість приготування, що залежить виключно від кавових зерен у кавомашині та самого апарату, кавомашини чи пуроверу. Час приготування кави в кавомашині – всього 25–30 секунд.

Гейзерна кавоварка
Краплинний спосіб

Підсумки

Звичайно, це далеко не всі види приготування кави, але сьогодні саме вони на піку популярності, і швидше за все, залишаться в топі надовго.

А щоб готувати улюблений напій вдома, ви можете купити все для приготування кави у спеціалізованому інтернет-магазині New Tea. У нас ви відшукаєте не тільки чудові кавові зерна від найкращих брендів, а й посуд, який стане в нагоді для заварювання напою та кавування. Ми дбайливо та швидко доставимо всі ваші кавові покупки з кур'єром по Києву та з «Новою Поштою» по всій Україні.

Швидше починайте церемонію приготування свого загадкового та ароматного зілля.

Ще по темі
Какао на Новий рік та Різдво
Як зробити звичний смак какао новорічним і різдвяним? Якими інгредієнтами його доповнити, щоб перетворити розпивання напою на свято смаку? Про все це, з рецептами та тонкощами докладно розповість стаття від New Tea.
Какао на Новий рік та Різдво
Як зварити какао: класичний рецепт
Какао – південноамериканське диво, улюблене мільйонами. І як би не прискорювався ритм життя, кілька разів на тиждень можна знайти момент, щоб приготувати чудовий напій. До того ж не тільки для дітей: він не менш корисний і для дорослих.
Як зварити какао: класичний рецепт
Кероб – шоколадний смак без какао
Ви куштували колись шоколад без какао? Йдеться не про дешеві замінники у вигляді рослинних жирів, які додають до продукту. Вони не потрібні, якщо є кероб – гідна заміна кави та цукру.
Кероб – шоколадний смак без какао
Заварний холодний чай: користь зі смаком
Хочете освіжитись у літню спеку – випийте холодного чаю. Але йдеться не про розкручений рекламою «айс ті», від якого користі нуль, а легких вуглеводів та ароматизаторів – хоч відбавляй. Ми розповімо, чим корисний і як приготувати листовий чай холодної заварки.
Заварний холодний чай: користь зі смаком
Ice, ice, baby: топ-3 холодних напоїв на основі чаю
Зізнайтеся, ви всі чекали яскравого, фруктового і сонячного літа! Ну хто не любить довгі вечори з піснями під гітару, вилазки на природу з друзями і невагомість легкого одягу?
Ice, ice, baby: топ-3 холодних напоїв на основі чаю
Готуємо сирну пасочку з матча-чаєм: рецепт від New Tea
Хто б міг подумати, що Великдень ми будемо святкувати у чотирьох стінах, без посвяченої ковбаски, шашличків з друзями і гостин у родичів.
Чайна пасочка