Каркаде
Усе, що потрібно знати про чай каркаде
Каркаде - це кущова рослина сімейства Мальвові, родом з Індії. Зараз її вирощують у промислових масштабах у всіх тропічних країнах: Єгипет, Судан, Таїланд, Китай, Індія, Шрі-Ланка, Мексика, острів Ява.
Для чайного напою підходять тільки темно-червоні пелюстки троянди, чашечки і підчаші (розанчики). Але в харчовій промисловості використовують і інші частини рослини.
Після того, як квітка в'яне, чашечки розростаються і збільшуються в кілька разів. Стають яскраво червоними, насиченими та м'ясистими. Їх збирають теж. Це чудова сировина для соусів, желе, компотів, харчових барвників. Їх навіть маринують.
Чому в арабських країнах каркаде - панацея
Річ не тільки у вітаміні С, якого дуже багато в каркаде. Величезна користь криється в антоціанах, джерело червоного кольору. Вони зміцнюють стінки судин, знижують кров'яний тиск і зменшують кількість холестерину.
Заварений червоний чай каркаде збагачений антиоксидантами з жарознижувальними, сечогінними, спазмолітичними властивостями. Чудово втамовує спрагу і покращує травлення. Може тому в Єгипті без нього нікуди.
Кому не можна пити каркаде?
- Тим, у кого гастрит або виразкова хвороба - підвищує кислотність шлунку.
- Гіпертонікам і алергікам - пийте напій у малих дозах.
Як правильно заварювати?
Каркаде заварюють як будь-який китайський чай - не окропом, а гарячою водою (75-90 градусів). І краще все-таки не настоювати чай довше 5-ти хвилин. При тривалому нагріванні фарбувальні речовини розкладаються, і чай стає брудно-сірим. Не робіть так.
Існує декілька способів приготування каркаде.
1. Заварювання у чашці
Чайну ложку квіток залити склянкою гарячої води. І залишити на 2-3 хвилини. Потім виловити пелюстки або злити напій в іншу чашку (це обов'язково!).
2. Пролив в ізіпоті
В ізіпоті Sama Doyo заварити каркаде можна методом проливу. 1 ч. л. квіток залити гарячою водою, почекати 2-3 хвилини і злити в чайник, щоб не настоювалися. І так кілька разів, поки напій не втратить свій колір і смак.
3. Суданський спосіб
Узяти жменю сухих квіток гібіскуса і замочити їх у холодній воді на два дні. Не кип'ятити. Процідити і пити настій охолодженим, ідеально з льодом.
За смаком каркаде нагадує морс, якщо додати в нього цукор.
У нашому інтернет-магазині ви можете купити каркаде, зібраний у Китаї. Це справжня знахідка в літню пору. Зробили глечик каркаде - і на весь день вистачає. А смачно-то як! Спробуйте.