image-nature
image-nature

Улун Жоу Гуй – перлина колекції бескидних чаїв

«Знаменитий чай Китаю» – це офіційне звання для найкращих чаїв у Піднебесній, серед яких улун Жоу Гуй займає почесне місце. Незважаючи на те, що цей сорт відносно молодий – популярність отримав у середині XIX століття, – на сьогодні він вважається одним із найкращих улунів у світі. Хочете спробувати справжній Жоу Гуй – чай уже в Києві: ми привезли його до України з Китаю, на полицях New Tea цей улун представлено у варіаціях від класичного Жоу Гуй до люксових сортів, які відрізняються за смаком, ціною, місцем і часом збирання врожаю.

Жоугуй: до чого тут кориця?

У перекладі з китайської ієрогліфи 육桂 茶 означають «чай із корицею». Дивна назва для напою, у складі якого немає кориці. Самі дивуємось, але чай, який росте на гірських схилах на півночі провінції Фуцзянь, пахне квітучою орхідеєю, дикою сливою, проте найяскравіша нотка – аромат кориці. В чому секрет, ми не знаємо, але те, що напій має незвичайний аромат без будь-яких домішок та ароматизаторів, – це факт.

Жоугуй способи приготування
Жоу Гуй улун с гір

Жоу Гуй – улун з гір Уї

Найвідоміший сорт – «Кориця з гір Уї», або Уї Жоу Гуй, купити який можна в нашому інтернет-магазині. Цей чай родом із півночі провінції Фуцзянь – справжнього чайного заповідника, тут вирощують знамениті китайські улуни. Гірські схили та долини з плантаціями перебувають під захистом ЮНЕСКО. Вологе морське повітря, родючі ґрунти, тумани та субтропічні ліси – ландшафт і клімат – ідеально підходять для вирощування найкращого чаю у світі.

image-old-man
Урожай збирають тричі на рік: навесні, влітку та восени. Найкращим китайці вважають весняний Жоу Гуй, який «відпочивав» до осені, адже за цей час із чаю виходить вогненна енергія «ці», напій стає смачнішим і запашнішим.

Чай улун Жоу Гуй створюється поетапно:

  1. Зібраний урожай підв’ялюють на свіжому повітрі.
  2. Листочки зминають, щоб вони віддали вологу і швидше ферментувалися.
  3. Чай окислюється: листя «відпочиває» та насичується киснем.
  4. Сировину обсмажують, ферментація припиняється. Чайні майстри контролюють цей процес вручну, ідеальною вважається середнє прожарювання, смак і аромат чаю Жоугуй виходять ідеально збалансованими.
  5. Листя скручують і знову просушують над тліючим вугіллям.

Жоугуй нюанси заварювання

Улун Жоу Гуй: віртуальна дегустація

Перш ніж купити Жоу Гуй (Rou Gui), потрібно знати, як виглядає цей сорт. Давайте знайомитися. Листя поздовжнього скручування, міцне, не ламке, з попелястим відливом. Колір – від буро-зеленого до майже чорного, залежить від того, скільки листя обсмажувалося на вугіллі.

image-old-man
Жоу Гуй (Rou Gui) – улун середньої ферментації з ніжним і ненав'язливим смаком, незважаючи на обсмажування на вугіллі. Характер цього чаю розкривається в післясмаку, у якому переливами вловлюються медові, фруктові, вершкові відтінки, приємна солодкість. І вишенька на торті – коричний аромат, яким славиться чай Жоу Гуй.

Жоу Гуй: нюанси заварювання

Щоб приготувати чай правильно, вам знадобиться глиняний чайничок гайвань, також підійде ізіпот, порцеляновий або скляний заварник. Насипте заварку в чайник і залийте водою: на порцію в 5–7 г чаю потрібно взяти 150–200 мл води, нагрітої до 85–95°С. Першу воду в Китаї зливають через пару секунд, промивши чай і зігрівши стінки чайника. П'ють чай другого проливу, який настоюють 10–15 секунд. Жоу Гуй – улун, що заварюється до 10 разів, і з кожний проливом чай стає вишуканішим і ніжнішим.

Якщо ви перебуваєте в Києві, запрошуємо на дегустацію оригінального чаю Жоугуй до нашого затишного чайного кафе-магазину на Оболонському проспекті. Для тих, хто трудиться «віддалено», пропонуємо замовити чай в інтернет-магазині та насолодитися чаюванням удома. На нашому сайті представлено різні улуни Жоу Гуй, ціна залежить від сорту і кількості замовленого чаю. Заварюйте, куштуйте і закохайтеся в цей дивовижний чай із корицею з гір Уї!