Дянь Хун

Дянь Хун
Це велетень серед Дянь Хунів. Цей чорний чай абсолютно не містить чорних листків. Тут...
Цей чай роблять на батьківщині пуерів у провінції Юньнань. Може, тому він не дуже схо...
Це преміальний сорт, у якому більше золотих бруньок, ніж листків. При заварюванні дає...
Немає в наявності
Отримай знижку +3% при замовленні 3-х різних товарів
Відкрито
Закрити
Залишилося ще 3 товара
* Знижка не нараховується на акційні товари

Загадкові історії та легенди тисячолітньої давнини – це не про чай Дянь Хун. Цей напій з'явився всього 85 років тому, навіть творець сорту відомий – це китайський чаєвод Лі Фу. Смак напою спочатку оцінили на виставці в Гонконзі, потім чай полюбився британцям, а ми пропонуємо спробувати Дянь Хун українським чайним гурманам.

Чай Дянь Хун – червоний сорт з Юньнані

Слово «хун» перекладається з китайської мови як «червоний», Дянь – давнє князівство на території провінції Юньнань. Так з'явилася назва відомого сорту червоного чаю, який у Європі традиційно називають чорним. Хоча Дян Хун і молодий порівняно з легендарними пуерами, проте у цього напою є маса шанувальників у всьому світі. Чайних гурманів привертають терпко-солодкий смак з нотками мигдалю, характерний «димний» аромат і золотисто-червоний колір настою. Дянь Хун, без сумніву, – видатний зразок серед червоних китайських сортів.

Як створюється юньнаньський червоний чай

Чай Дянь Хун родом із знаменитої чайної провінції Юньнань. Як і для інших елітних чаїв, сировину для цього напою збирають вручну: годяться тільки молоді ніжні листочки з нерозкритими бруньками. Збір урожаю триває 8 місяців: від початку весни до середини осені.

Перед тим, як чай потрапить на полиці магазинів, сировина пройде п'ять етапів обробки:

  1. Підв’ялювання: листя залишають на відкритому повітрі, щоб випарилася зайва волога.
  2. Скручування: тіпси і листочки скручують, надаючи чаїнкам форму голок.
  3. Ферментація: природне окислення чайного листя.
  4. Підсушування: прибирають залишки вологи.
  5. Підсмажування: фінальний етап, чай набуває «фірмового» димного аромату.

Після цього упаковують готовий Дянь Хун: чай фасують розсипом або пресують у брикети – точі, мініточі.

дань хун
дань хун заварювання

Дянь Хун: чотири різновиди чаю

Якість чаю Дянь Хун визначається за кількістю бруньок: чим більше тіпс, тим вищі категорія і ціна напою.

Види юньнаньського червоного чаю:

  • «Ламаний Дянь Хун»: основа напою – листочки, бруньок мало. Найдешевший різновид чаю, використовується для купажів. Настій містить гірчинку і має темно-червоний колір.
  • «Ворсисті вершини»: співвідношення тіпс і листя – 50/50. У завареному напої сорт упізнається за м'яким духмяним ароматом із солодкуватими нотками фруктів.
  • «Золотий Дянь Хун»: у складі знаходяться переважно тіпси. Колір чаю червонувато-оранжевий, з ніжним ароматом.
  • «Чисте золото»: елітний сорт, для створення якого використовуються тільки молоді чайні бруньки. Настій золотисто-червоний з м'яким медовим смаком і приємним післясмаком.

Крім основних категорій популярні також ароматизовані варіанти чаю Дянь Хун. Проте йдеться не про штучні добавки: запах і смак напою доповнюють тільки натуральні фрукти і квіти. До чайного листя додають чорнослив, пелюстки троянди, лічі та лонган.

Якщо хочете купити Дянь Хун, щоб зробити чайний мікст або спробувати преміум-сорт «Золоті бруньки», тоді обирайте напій на сайті New Tea. Ми привозимо оригінальні червоні чаї до Києва прямо з Юньнані.

Як заварюється юньнаньське «червоне золото»

Оригінальний Дянь Хун купити – половина справи. Щоб чай розкрив свій яскравий смак, потрібно приготувати його правильно – так, як це роблять у Китаї:

  1. Взяти фарфоровий або глиняний чайник, в ідеалі, звичайно, з ісинської глини.
  2. Обполоснути заварник окропом.
  3. Насипати заварку з розрахунку 4–5 г на 200 мл води.
  4. Залити чай водою, підігрітою до 85–90°С.
  5. Дати настоятися 5 секунд і злити воду.
  6. Знову налити воду і зачекати півхвилини.
  7. Через 30 секунд напій готовий – можна розливати по чашках.

Одну заварку можна заливати водою 3-4 рази, але з кожним наступним проливом її настоюють на 30 секунд довше.

Через наш інтернет-магазин New Tea Україна долучається до китайських традицій чаювання: купити оригінальний Дянь Хун на сайті – справа кількох хвилин. А потім вас чекають години насолоди розкішним смаком цього напою.

Забудьте все, що знали про китайский чай
 
Насправді ви ніколи не були з ним знайомі по-справжньому
Ми навчимо вас правильно зберігати, заварювати і пити найкращі чаї у світі.

Так, як це відбувається під час традиційної чайної церемонії, тільки…

у 10 разів зручніше та у 20 разів швидше

Что мы делаем не так как другие
  •  
    Особисто обираємо чай у Китаї
  •  
    Заварюємо по технології чайної церемонії
  •  
    Зберігаємо чай як потрібно, зелений – заморожуємо
  •  
    Пригощаємо феєричними десертами
  •  
    Доставляємо по Києву електровелосипедом
  •  
    Запрошуємо спробувати все в чайній на Мінській