Дянь Хун

Сортировать
Сортировать

Загадкові історії та легенди тисячолітньої давнини – це не про чай Дянь Хун. Цей напій з'явився всього 85 років тому, навіть творець сорту відомий – це китайський чаєвод Лі Фу. Смак напою спочатку оцінили на виставці в Гонконзі, потім чай полюбився британцям, а ми пропонуємо спробувати Дянь Хун українським чайним гурманам.

Чай Дянь Хун – червоний сорт з Юньнані

Слово «хун» перекладається з китайської мови як «червоний», Дянь – давнє князівство на території провінції Юньнань. Так з'явилася назва відомого сорту червоного чаю, який у Європі традиційно називають чорним. Хоча Дян Хун і молодий порівняно з легендарними пуерами, проте у цього напою є маса шанувальників у всьому світі. Чайних гурманів привертають терпко-солодкий смак з нотками мигдалю, характерний «димний» аромат і золотисто-червоний колір настою. Дянь Хун, без сумніву, – видатний зразок серед червоних китайських сортів.

Як створюється юньнаньський червоний чай

Чай Дянь Хун родом із знаменитої чайної провінції Юньнань. Як і для інших елітних чаїв, сировину для цього напою збирають вручну: годяться тільки молоді ніжні листочки з нерозкритими бруньками. Збір урожаю триває 8 місяців: від початку весни до середини осені.

Перед тим, як чай потрапить на полиці магазинів, сировина пройде п'ять етапів обробки:

  1. Підв’ялювання: листя залишають на відкритому повітрі, щоб випарилася зайва волога.
  2. Скручування: тіпси і листочки скручують, надаючи чаїнкам форму голок.
  3. Ферментація: природне окислення чайного листя.
  4. Підсушування: прибирають залишки вологи.
  5. Підсмажування: фінальний етап, чай набуває «фірмового» димного аромату.

Після цього упаковують готовий Дянь Хун: чай фасують розсипом або пресують у брикети – точі, мініточі.

дань хун
дань хун заварювання

Дянь Хун: чотири різновиди чаю

Якість чаю Дянь Хун визначається за кількістю бруньок: чим більше тіпс, тим вищі категорія і ціна напою.

Види юньнаньського червоного чаю:

  • «Ламаний Дянь Хун»: основа напою – листочки, бруньок мало. Найдешевший різновид чаю, використовується для купажів. Настій містить гірчинку і має темно-червоний колір.
  • «Ворсисті вершини»: співвідношення тіпс і листя – 50/50. У завареному напої сорт упізнається за м'яким духмяним ароматом із солодкуватими нотками фруктів.
  • «Золотий Дянь Хун»: у складі знаходяться переважно тіпси. Колір чаю червонувато-оранжевий, з ніжним ароматом.
  • «Чисте золото»: елітний сорт, для створення якого використовуються тільки молоді чайні бруньки. Настій золотисто-червоний з м'яким медовим смаком і приємним післясмаком.

Крім основних категорій популярні також ароматизовані варіанти чаю Дянь Хун. Проте йдеться не про штучні добавки: запах і смак напою доповнюють тільки натуральні фрукти і квіти. До чайного листя додають чорнослив, пелюстки троянди, лічі та лонган.

Якщо хочете купити Дянь Хун, щоб зробити чайний мікст або спробувати преміум-сорт «Золоті бруньки», тоді обирайте напій на сайті New Tea. Ми привозимо оригінальні червоні чаї до Києва прямо з Юньнані.

Як заварюється юньнаньське «червоне золото»

Оригінальний Дянь Хун купити – половина справи. Щоб чай розкрив свій яскравий смак, потрібно приготувати його правильно – так, як це роблять у Китаї:

  1. Взяти фарфоровий або глиняний чайник, в ідеалі, звичайно, з ісинської глини.
  2. Обполоснути заварник окропом.
  3. Насипати заварку з розрахунку 4–5 г на 200 мл води.
  4. Залити чай водою, підігрітою до 85–90°С.
  5. Дати настоятися 5 секунд і злити воду.
  6. Знову налити воду і зачекати півхвилини.
  7. Через 30 секунд напій готовий – можна розливати по чашках.

Одну заварку можна заливати водою 3-4 рази, але з кожним наступним проливом її настоюють на 30 секунд довше.

Через наш інтернет-магазин New Tea Україна долучається до китайських традицій чаювання: купити оригінальний Дянь Хун на сайті – справа кількох хвилин. А потім вас чекають години насолоди розкішним смаком цього напою.

Скільки коштує Дянь Хун на сайті NewTea?
Вартість на Дянь Хун від 80 до 1190грн.
Забудьте все, що знали про китайский чай
Насправді ви ніколи не були з ним знайомі по-справжньому
Ми навчимо вас правильно зберігати, заварювати і пити найкращі чаї у світі.

Так, як це відбувається під час традиційної чайної церемонії, тільки…

у 10 разів зручніше та у 20 разів швидше

Що ми робимо не так як інші
  •  
    Особисто обираємо чай у Китаї
  •  
    Заварюємо по технології чайної церемонії
  •  
    Зберігаємо чай як потрібно, зелений – заморожуємо
  •  
    Пригощаємо феєричними десертами
  •  
    Доставляємо по Києву електровелосипедом
  •  
    Запрошуємо спробувати все в чайній на Мінській