Дянь Хун
Загадкові історії та легенди тисячолітньої давнини – це не про чай Дянь Хун. Цей напій з'явився всього 85 років тому, навіть творець сорту відомий – це китайський чаєвод Лі Фу. Смак напою спочатку оцінили на виставці в Гонконзі, потім чай полюбився британцям, а ми пропонуємо спробувати Дянь Хун українським чайним гурманам.
Чай Дянь Хун – червоний сорт з Юньнані
Слово «хун» перекладається з китайської мови як «червоний», Дянь – давнє князівство на території провінції Юньнань. Так з'явилася назва відомого сорту червоного чаю, який у Європі традиційно називають чорним. Хоча Дян Хун і молодий порівняно з легендарними пуерами, проте у цього напою є маса шанувальників у всьому світі. Чайних гурманів привертають терпко-солодкий смак з нотками мигдалю, характерний «димний» аромат і золотисто-червоний колір настою. Дянь Хун, без сумніву, – видатний зразок серед червоних китайських сортів.
Як створюється юньнаньський червоний чай
Чай Дянь Хун родом із знаменитої чайної провінції Юньнань. Як і для інших елітних чаїв, сировину для цього напою збирають вручну: годяться тільки молоді ніжні листочки з нерозкритими бруньками. Збір урожаю триває 8 місяців: від початку весни до середини осені.
Перед тим, як чай потрапить на полиці магазинів, сировина пройде п'ять етапів обробки:
- Підв’ялювання: листя залишають на відкритому повітрі, щоб випарилася зайва волога.
- Скручування: тіпси і листочки скручують, надаючи чаїнкам форму голок.
- Ферментація: природне окислення чайного листя.
- Підсушування: прибирають залишки вологи.
- Підсмажування: фінальний етап, чай набуває «фірмового» димного аромату.
Після цього упаковують готовий Дянь Хун: чай фасують розсипом або пресують у брикети – точі, мініточі.


Дянь Хун: чотири різновиди чаю
Якість чаю Дянь Хун визначається за кількістю бруньок: чим більше тіпс, тим вищі категорія і ціна напою.
Види юньнаньського червоного чаю:
- «Ламаний Дянь Хун»: основа напою – листочки, бруньок мало. Найдешевший різновид чаю, використовується для купажів. Настій містить гірчинку і має темно-червоний колір.
- «Ворсисті вершини»: співвідношення тіпс і листя – 50/50. У завареному напої сорт упізнається за м'яким духмяним ароматом із солодкуватими нотками фруктів.
- «Золотий Дянь Хун»: у складі знаходяться переважно тіпси. Колір чаю червонувато-оранжевий, з ніжним ароматом.
- «Чисте золото»: елітний сорт, для створення якого використовуються тільки молоді чайні бруньки. Настій золотисто-червоний з м'яким медовим смаком і приємним післясмаком.
Крім основних категорій популярні також ароматизовані варіанти чаю Дянь Хун. Проте йдеться не про штучні добавки: запах і смак напою доповнюють тільки натуральні фрукти і квіти. До чайного листя додають чорнослив, пелюстки троянди, лічі та лонган.
Якщо хочете купити Дянь Хун, щоб зробити чайний мікст або спробувати преміум-сорт «Золоті бруньки», тоді обирайте напій на сайті New Tea. Ми привозимо оригінальні червоні чаї до Києва прямо з Юньнані.
Як заварюється юньнаньське «червоне золото»
Оригінальний Дянь Хун купити – половина справи. Щоб чай розкрив свій яскравий смак, потрібно приготувати його правильно – так, як це роблять у Китаї:
- Взяти фарфоровий або глиняний чайник, в ідеалі, звичайно, з ісинської глини.
- Обполоснути заварник окропом.
- Насипати заварку з розрахунку 4–5 г на 200 мл води.
- Залити чай водою, підігрітою до 85–90°С.
- Дати настоятися 5 секунд і злити воду.
- Знову налити воду і зачекати півхвилини.
- Через 30 секунд напій готовий – можна розливати по чашках.
Одну заварку можна заливати водою 3-4 рази, але з кожним наступним проливом її настоюють на 30 секунд довше.
Через наш інтернет-магазин New Tea Україна долучається до китайських традицій чаювання: купити оригінальний Дянь Хун на сайті – справа кількох хвилин. А потім вас чекають години насолоди розкішним смаком цього напою.

Так, як це відбувається під час традиційної чайної церемонії, тільки…
у 10 разів зручніше та у 20 разів швидше
- Особисто обираємо чай у Китаї
- Заварюємо по технології чайної церемонії
- Зберігаємо чай як потрібно, зелений – заморожуємо
- Пригощаємо феєричними десертами
- Доставляємо по Києву електровелосипедом
- Запрошуємо спробувати все в чайній на Мінській