Пуер 6-10 років
Навіть новачок-чаєман знає, що пуер цінують за витримку. Не за буддійський спокій, а за кількість років, поки чай дозрівав і набирав сили. Однак у якому віці чай вважається цілком старим? Відомо, що пуер зріє мінімум три роки, а найбільш цінні та дорогі – це чаї 10–20-річної витримки. Пуер 7 років і старший – золота середина: смак чаю цілком оформився для дегустації, а якщо проявити терпіння і почекати ще два-три роки, ціна чаю теж стане золотою.
7-річний пуер – першокласний напій у New Tea
У 6–7 років діти в Україні йдуть до школи. А в чайному світі – це найкращий вік, щоб познайомитися з напоєм: чай пуер 7 років витримується на фабриках в Юньнані й тільки потім вирушає на продаж. Юньнань – місце сили, тут вирощуються і створюються знамениті китайські пуери.
Користь пуерів 6–10 років
Правильний пуер допомагає:
- привести в норму артеріальний тиск;
- скинути зайву вагу;
- підвищити працездатність;
- поліпшити роботу кишечника;
- очистити організм від шлаків;
- нормалізувати рівень цукру в крові;
- швидко позбутися похмілля.
Два види пуерів до 10 років витримки
Для виготовлення пуерів застосовується класична технологія, яка не змінюється вже сім століть. Фермери збирають листя вручну і залишають на відкритому повітрі ферментуватися. Потім, щоб зупинити окислення, сировину пропарюють і знову сушать, поки не випарується волога. Пуерну заготовку «маочу» відправляють під прес. Чай спресовують у точі – традиційні коржі, цеглинки, гнізда тощо. Далі напівфабрикат залишають дозрівати. Представлений у цій категорії пуер 8 років ще дорослішає – це середній вік. Є сорти пуерів молодші та старші за нього. Так створюється Шен Пуер.
Шу – інший пуер
Існує інший спосіб, щоб створити пуер і не витримувати його роками. Завдяки технології прискореної ферментації, розробленої 50 років тому на Тайвані, Шу Пуер буде готовий уже за півтора місяці. Час на виробництво економиться, тому і ціна Шу Пуерів нижча, ніж Шенів. Ці чаї також можуть зберігатися роками, правда, на смакові якості їх вік не впливає.
Як продовжити життя пуеру
У нас на сайті можна купити пуер 9 років витримки двох видів. Який вам більше до смаку: благородний класичний Шен або пуерчик міцніший – Шу? А можна спробувати обидва варіанти. У нас усі чаї достойні, адже ми самі вибирали і замовляли їх до Києва з Китаю.
Коли приїжджає нова партія пуерів – апетитні точі, млинчики і цеглинки, – ми перевіряємо кожний корж. Однак походження і технологія – це тільки дві умови класних чаїв. Ще потрібно правильно зберігати точу. Інакше може вийти так: пуер 9 років визріває, а потім за пару тижнів покривається пліснявою, і все – гроші на вітер, чай зіпсувався.
На нашу думку (а ми спробували не один десяток сортів), пуер «середнього віку» – для бадьорості, гарного настрою і внутрішнього просвітління. Це чай для людей, закоханих у життя.