image-nature
image-nature

Навіть новачок-чаєман знає, що пуер цінують за витримку. Не за буддійський спокій, а за кількість років, поки чай дозрівав і набирав сили. Однак у якому віці чай вважається цілком старим? Відомо, що пуер зріє мінімум три роки, а найбільш цінні та дорогі – це чаї 10–20-річної витримки. Пуер 7 років і старший – золота середина: смак чаю цілком оформився для дегустації, а якщо проявити терпіння і почекати ще два-три роки, ціна чаю теж стане золотою.

7-річний пуер – першокласний напій у New Tea

У 6–7 років діти в Україні йдуть до школи. А в чайному світі – це найкращий вік, щоб познайомитися з напоєм: чай пуер 7 років витримується на фабриках в Юньнані й тільки потім вирушає на продаж. Юньнань – місце сили, тут вирощуються і створюються знамениті китайські пуери.

Користь пуерів 6–10 років

image-old-man
Збалансований смак – не єдина фішка пуерів 6–10-річної витримки. Постферментація активує цінні компоненти, які нікуди не зникають із чайного листя.

Правильний пуер допомагає:

  • привести в норму артеріальний тиск;
  • скинути зайву вагу;
  • підвищити працездатність;
  • поліпшити роботу кишечника;
  • очистити організм від шлаків;
  • нормалізувати рівень цукру в крові;
  • швидко позбутися похмілля.

Чай пуер 10 років

Два види пуерів до 10 років витримки

Для виготовлення пуерів застосовується класична технологія, яка не змінюється вже сім століть. Фермери збирають листя вручну і залишають на відкритому повітрі ферментуватися. Потім, щоб зупинити окислення, сировину пропарюють і знову сушать, поки не випарується волога. Пуерну заготовку «маочу» відправляють під прес. Чай спресовують у точі – традиційні коржі, цеглинки, гнізда тощо. Далі напівфабрикат залишають дозрівати. Представлений у цій категорії пуер 8 років ще дорослішає – це середній вік. Є сорти пуерів молодші та старші за нього. Так створюється Шен Пуер.

Шу – інший пуер

Існує інший спосіб, щоб створити пуер і не витримувати його роками. Завдяки технології прискореної ферментації, розробленої 50 років тому на Тайвані, Шу Пуер буде готовий уже за півтора місяці. Час на виробництво економиться, тому і ціна Шу Пуерів нижча, ніж Шенів. Ці чаї також можуть зберігатися роками, правда, на смакові якості їх вік не впливає.

Чай пуэр 10 лет
Чай пуэр 10 лет

Як продовжити життя пуеру

У нас на сайті можна купити пуер 9 років витримки двох видів. Який вам більше до смаку: благородний класичний Шен або пуерчик міцніший – Шу? А можна спробувати обидва варіанти. У нас усі чаї достойні, адже ми самі вибирали і замовляли їх до Києва з Китаю.

Коли приїжджає нова партія пуерів – апетитні точі, млинчики і цеглинки, – ми перевіряємо кожний корж. Однак походження і технологія – це тільки дві умови класних чаїв. Ще потрібно правильно зберігати точу. Інакше може вийти так: пуер 9 років визріває, а потім за пару тижнів покривається пліснявою, і все – гроші на вітер, чай зіпсувався.

image-old-man
Найкраще підходить сухе, прохолодне та затінене місце. Оптимальна вологість – 45–60%, температура – до 25°С. Пресований пуер убирає запахи так само швидко, як і в розсипу, тому пахучі продукти краще тримати подалі. В такому місці чай зберігається роками, при цьому продовжується процес постферментації.

На нашу думку (а ми спробували не один десяток сортів), пуер «середнього віку» – для бадьорості, гарного настрою і внутрішнього просвітління. Це чай для людей, закоханих у життя.