Чорний чай


Лапсанг Сушонг, Ассам, Кімун – це сорти мудрого чорного чаю, яким ми просто одержимі.
Саме їх та десятки інших фантастичних чаїв ви зможете побачити на сторінках нашого каталогу. Чаїв, у які так легко закохатися. Раз і назавжди.
Чай, який у нас називають «чорним», у Китаї та інших країнах Азії називають «червоним». Це найпопулярніший напій на планеті після води.
Це класика серед чаїв. Як «Пори року» Вівальді в музичному мистецтві або ж «Сніданок у Тіффані» в кінематографі.
Нам, будь ласка, чорний
Сказати, що в Україні люблять чорний чай, – це нічого не сказати. Частка споживачів цього чаю залишається стабільною на рівні 90%. Зелений, звичайно, теж багато хто п'є, але до популярності «олдскульного» чорного йому поки що далеко.
Мас-маркет vs китайські чаї: вибір за вами
Китайський червоний чай відрізняється від тих, які можна купити в кіоску за рогом у розфасованому вигляді або в супермаркеті. Чаї з мас-маркету висаджуються машинами, збираються машинами, ферментуються машинами. Їх щедро удобрюють та обробляють пестицидами для врожайності. Їх купажують у гігантських обсягах і фасують в яскраву, привабливу упаковку. Деякі сорти штучно ароматизують.
А потім у бій вступає реклама, яка жорстоко бореться за вашу увагу та інтерес. І їй це вдається.
Як усе відбувається з китайськими чаями?
Фермери з Юньнані взагалі не думають про рекламу. Вони не змагаються зі світовими лідерами, а просто якісно роблять свою роботу. Вони володіють гектарами чайних плантацій, які переходять у спадок від покоління до покоління.
Щороку всією сім'єю та з найманими робітниками фермери збирають урожай і обробляють усе вручну за допомогою саморобного обладнання та дров'яних печей. Ручна робота на 100% і повністю натуральна сировина. Ферментація триває від двох тижнів до місяця. За цей час чайний лист обробляють механічно, термічно, його пропарюють і обсмажують. У результаті сировина практично повністю окислюється, темніє, а потім і буріє.
Це колосальна праця, але воно того варте. На виході утворюється фантастичний чорний чай із зрозумілим, насиченим смаком і запаморочливим ароматом.
Чорний чай з Піднебесної | Чорний чай з магазину |
---|---|
Вирощується у 12 провінціях Китаю. Найвідоміші сорти – з Юньнані і Фуцзяні. | Вирощується на Цейлоні, в Кенії, Індії. |
100% ручної роботи. | 90% машинної обробки. |
Ферментація сировини відбувається невеликими партіями. | Ферментація в гігантських обсягах. |
Ароматизація шматочками фруктів, пелюстками квітів та ефірними маслами (в ароматизованих чаях). | Ароматизація штучна. В деякі чаї додаються барвники. |
Можна заварювати до 10 разів. | Заварюється один раз. |
Цікаво знати
В Європі чорний чай став настільки популярним завдяки зручності транспортування – він не псується і не змінює своїх смакових якостей, на відміну від зеленого.
Що потрібно знати про чорний чай
- Смак. Незалежно від сорту, червоний чай має насичений, зрозумілий смак. У деяких сортах відчуваються хвойні нотки, в інших – квітковий або медовий післясмак. Чорний чай добре поєднується з молоком і лимоном. Саме його подають в Англії до сніданку.
- Колір. Настій красивого темно-бурого кольору. Має дуже апетитний вигляд.
- Аромат. Чорні чаї є особливими. Вони благородні та харизматичні, як Луї Армстронг. Повністю розкривають свій аромат після заварювання, але зачарувати можуть з першої нотки.
- Зберігання. Зберігати чорні чаї можна на кухні в шафці. Строк придатності – три роки. Але після того, як ви відкрили пачку, зберігайте чай не довше року. І пам'ятайте, чай – не для того, щоб зберігати, а для того, щоб пити. Не можна тримати чай біля продуктів харчування, вони легко вбирають у себе сторонні запахи.
- Упаковка. Чорний чай, на відміну від зеленого, можна фасувати у вакуумні упаковки. Що ми й робимо.
- Властивості. У чорному чаї є кофеїн (14–70 мг у 200-мілілітровій чашці). Він добре тонізує і бадьорить.
Поради від чайних експертів
Перед тим, як купити чорний чай, обов'язково зверніть увагу на три критерії:
- Зовнішній вигляд чаїнок. Чаїнки мають бути однакового розміру, щільно скрученими.
- Колір завареного листя. М'які та одноколірні чайні листочки свідчать про якісний чай.
- Настій. Навіть найнасиченіший заварений чай повинен бути прозорим. Перевірити це дуже просто. Заваріть чай у скляному заварнику і піднесіть його до світла. Він немов світиться зсередини. І це має приголомшливий вигляд.
Чорні чаї міцні, чіткі та дуже харизматичні. Спробуйте, ви будете в захваті!
Так, як це відбувається під час традиційної чайної церемонії, тільки…
у 10 разів зручніше та у 20 разів швидше
- Особисто обираємо чай у Китаї
- Заварюємо по технології чайної церемонії
- Зберігаємо чай як потрібно, зелений – заморожуємо
- Пригощаємо феєричними десертами
- Доставляємо по Києву електровелосипедом
- Запрошуємо спробувати все в чайній на Мінській